ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/10/2015 12:42 EET | Updated 30/10/2015 12:42 EET

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Η παράταξή μας συμβιβάστηκε και δεν αναχαίτισε τη λογική ΠΑΣΟΚ»

Sooc

Η ΝΔ συμβιβάστηκε και δεν αναχαίτισε τη «λογική ΠΑΣΟΚ», που «έκανε κανόνα την αναξιοκρατία και το κράτος κομματικό λάφυρο», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη HuffPost Greece.

Παράλληλα, τόνισε πως χρειάζονται νέα πρόσωπα, συμπληρώνοντας ότι στη ΝΔ το πρόβλημα δεν είναι ότι «εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι άλλοι τα ωραία ψέματα», αλλά στον συμβιβασμό της παράταξης στη «λογική ΠΑΣΟΚ». Το νέο για τη ΝΔ, πρόσθεσε, θα είνα ι να αλλάξει νοοτροπία.

-Το 2004 ένας στους 4 ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν κάτω των 35 ετών. Τον Σεπτέμβριο 2015, μόνον το 15% των ψηφοφόρων του κόμματος ήταν κάτω των 35. Γιατί χάσατε τους νέους; Τι χρειάζεται για να τους κερδίσετε ξανά; Ένας νεότερος αρχηγός; Ή ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος;

A.Τζ: Δεν χάσαμε μόνο στους νέους, χάσαμε και στους νέους όπως χάσαμε και στη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη και στα αστικά κέντρα. Αφού βάλατε την αφετηρία στο 2004 θα σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία, από τότε μέχρι σήμερα, έχασε συνολικά περισσότερους από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Παρόλο που με αφορά το ηλικιακό και πιστεύω ότι πράγματι χρειάζονται και νέα πρόσωπα, θα σταθώ περισσότερο στην ουσία, η οποία βρίσκεται πάντα στον πολιτικό λόγο και ακόμη πιο σημαντικό, στις πολιτικές πράξεις. Στην αναντιστοιχία λόγων και έργων, το πρώτο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται δηλαδή στην αναξιοπιστία. Και το δεύτερο, είναι η πεποίθηση του κόσμου κυρίως των νέων, ότι οι πολιτικοί είμαστε ένα κλειστό κύκλωμα που νοιάζεται μόνο για τις καρέκλες και τα κεκτημένα του. Ειδικότερα τώρα στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα δεν είναι ότι εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι άλλοι τα ωραία ψέμματα, το πρόβλημα βρίσκεται πιο βαθιά. Η πραγματικότητα είναι ότι η παράταξή μας συμβιβάστηκε και κυρίως δεν αναχαίτισε τη λογική ΠΑΣΟΚ, που κυριαρχούσε στο πολιτικό σύστημα. Τη λογική που έκανε κανόνα την αναξιοκρατία, έκανε το κράτος κομματικό λάφυρο και ξόδευε απερίσκεπτα όλες τις ευκαιρίες της χώρας. Το «νέο» λοιπόν, για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι να αποτινάξει όλα αυτά, να αλλάξει νοοτροπία, να αλλάξει πραγματικά, βαθιά και ειλικρινά. Και αυτή την αλλαγή πρέπει να την κάνουμε τώρα, όχι αύριο, όχι αργότερα.

Στα δεξιά της ΝΔ δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο κόμματα, που συγκέντρωσαν πάνω από 10%. Θέλετε πίσω αυτούς τους ψηφοφόρους; Και πώς θα τους κερδίσετε; Πρέπει να γίνει πιο δεξιά η ΝΔ για να τους συγκινήσει;

A.Τζ: Θα σας έλεγα ότι η έκφραση «θέλω πίσω» με ξενίζει, είναι κτητική, υπονοεί μια ιδιοκτησιακή σχέση. Κανείς δεν έχει κανέναν εξ’ ορισμού στην πολιτική και σίγουρα όχι τα κόμματα τους ψηφοφόρους τους. Δεν θα ήθελα λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει ή να συγκινήσει ψηφοφόρους επειδή αλληθωρίζει πότε από τη μία και πότε από την άλλη πλευρά ανάλογα με τις διαρροές της. Αντίθετα θέλω, κι αυτό σκοπεύω να κάνω όταν εκλεγώ Πρόεδρος, να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών επειδή εννοεί και εφαρμόζει στην πράξη, τις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Θέλω να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, στην ελευθερία για όλους, στην πραγματική δικαιοσύνη, στην κοινωνία της αλληλεγγύης και στην οικονομία που παράγει ανεμπόδιστα. Γιατί αυτές είναι πραγματικές σχέσεις. Οι σχέσεις που χτίζονται πάνω σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σε κοινές αξίες και ιδανικά, στην κοινή αντίληψη για την κατεύθυνση που πρέπει να πορευτεί η χώρα για να βγει οριστικά από τα σημερινά αδιέξοδα.

Παράδειγμα: Μια πιο “σκληρή” στάση απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, φέρνει ψήφους;

A.Τζ: Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι για μένα το προσφυγικό και το ευρύτερο μεταναστευτικό, δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, είναι κυρίως ένα μείζον Ευρωπαϊκό θέμα, που δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και τις επόμενες δεκαετίες. Και κάνει ένα επικίνδυνο λάθος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μετατρέπει την προσφυγική κρίση στη Συρία σε εθνική κρίση. Σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να απαιτεί ενεργητικές λύσεις ασφάλειας και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή του προβλήματος, καμία λύση δεν μπορεί να σταθεί μακροπρόθεσμα. Όμως λόγω των ιδεοληψιών και της κουτοπόνηρης λογικής του ΣΥΡΙΖΑ, που παίζει με τη φωτιά και στα εθνικά μας συμφέροντα, μετατρέπει τη χώρα, στην πιο αδύναμη στιγμή της, σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει σήμερα έναν ρόλο ευθύνης που δεν της αναλογεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί. Δεν καταλαβαίνω, γιατί και με ποια ανταλλάγματα, η κυβέρνηση συγκαλύπτει όσους θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βάζοντας την Ελλάδα σε μεγάλους κινδύνους. Και αυτό που θεωρώ το χειρότερο όλων, είναι ότι όλα αυτά τα κάνουν χωρίς πραγματικά να νοιάζονται για τους πρόσφυγες, γι’ αυτούς τους πραγματικά δυστυχισμένους ανθρώπους. Σε μια χώρα μάλιστα, που ξέρει τι θα πει προσφυγιά.

Πολλοί λένε ότι η ΝΔ χρειάζεται αντι-Τσίπρα. Συμφωνείτε; Και τι κάνει τον αντι-τσίπρα; Η ηλικία, το “χάρισμα”, κάτι άλλο;

A.Τζ: Όχι μόνο δεν συμφωνώ αλλά είμαι τελείως αντίθετος με αυτή τη λογική. Καταλαβαίνω βέβαια, την ανάγκη κάποιων να ψηλώσουν τον κ. Τσίπρα μέχρι το σημείο να αναζητούν τον “αντι-Τσίπρα”, αλλά το βρίσκω κωμικά προπαγανδιστικό. Για αυτό και θα επαναλάβω αυτό που έχω πει, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψάχνει το αντίδοτο για τον κ. Τσίπρα, αλλά το αντίθετο από όσα ενσαρκώνει πολιτικά: τον λαϊκισμό, την αναξιοπιστία τις ψευδαισθήσεις, τα πολιτικάντικα κόλπα, το παλιό. Και το πιο σημαντικό είναι αυτή η σύγκρουση με το παλιό να γίνει τώρα. Δεν έχουμε το χρόνο να περιμένουμε τον κ. Τσίπρα να πέσει από μόνος του, επειδή απλά θα έχει τη φθορά των δύσκολων μέτρων. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε να γυρίσουν την πλάτη οι πολίτες στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι λογικές του ώριμου φρούτου δεν ισχύουν πια στην πολιτική, γιατί αυτό το φρούτο έχει ήδη σαπίσει και απειλεί να σαπίσει όλη την κοινωνία. Όταν οι πολίτες θα στραφούν μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλουν να δουν μια έτοιμη και ελκυστική Νέα Δημοκρατία στην άλλη πλευρά. Μια έτοιμη Νέα Δημοκρατία, με αξιόπιστο σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης. Γιατί αλλιώς, οι πολίτες θα επιλέξουν είτε το δρόμο της αποχής είτε τα κόμματα διαμαρτυρίας.

Αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ποιόν άλλον πρόεδρο της ΝΔ ξεχωρίζετε ή νιώθετε πιο κοντά σας; (Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κω/νος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς)

A.Τζ: Σέβομαι και τιμώ την ιστορία και την προσφορά στην παράταξη και τη χώρα όλων των Προέδρων. Όλοι, στο πολιτικό και ιστορικό περιβάλλον που δραστηριοποιήθηκαν, πήγαν την Ελλάδα μπροστά και σε κάθε περίπτωση υπερασπίστηκαν τα εθνικά της συμφέροντα. Η προσωπικότητα όμως που ξεχωρίζει, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία, για τις μεγάλες του επιλογές, και κυρίως γιατί έβαλε την Ελλάδα στο τραπέζι των ισχυρών της δύσης, εκεί δηλαδή που ανήκουμε, είναι αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.