ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2015 09:24 EET | Updated 31/10/2015 09:24 EET

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να «στριμώξει» Ρωσία και Ιράν και ζητά χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Άσαντ

Anadolu Agency via Getty Images
VIENNA, AUSTRIA - OCTOBER 29: United States Secretary of State John Kerry (2nd L), Foreign Minister of Turkey Feridun Sinirlioglu (R), Foreign Minister of Russia Sergei Lavrov (L) and Foreign Minister of Saudi Arabia Adel al-Jubeir (2nd R) pose before a joint meeting in Vienna, Austria on October 29, 2015. (Photo by Turkish Foreign Ministry / Cengizi Oguz Gumrukcu/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία και στα μέσα για να αποχωρήσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ από την Συρία και να συμφωνήσουν για την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.

Οι συνομιλίες της Παρασκευής στη Βιένη που είχαν στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν και οι οποίες θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες, θα δείξουν, πρόσθεσε ο ίδιος, το βαθμό στον οποίο ο Άσαντ και οι υποστηρικτές του, το Ιράν και η Ρωσία, επιζητούν αληθινά την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

"Τα δύο σημεία στα οποία διαφέρουν οι απόψεις μας από αυτούς αφορούν μια ημερομηνία και τα μέσα για την αποχώρηση του Άσαντ και το δεύτερο σημείο μια ημερομηνία και τα μέσα για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων, ιδιαίτερα των ιρανικών. Αυτά είναι τα δύο σημεία χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει να υπάρξει λύση", σημείωσε.

Την ίδια ώρα όσον αφορά το Ιράν, μιλώντας από το βήμα περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μανάμα στο Μπαχρέιν, ο Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι ελπίζει η Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει την οικονομία της κι όχι για "επιθετικές πολιτικές" τους οικονομικούς πόρους, τους οποίους θα εξασφαλίσει μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων χάρη στη συμφωνία που σύναψε προσφάτως με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου το Ριάντ υποστηρίζει τις δυνάμεις που πολεμούν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι. Η σύγκρουση στη χώρα αυτή εισέρχεται στην "τελική φάση", δήλωσε, επικαλούμενος στρατιωτικές επιτυχίες που σημειώνει ο υπό το Ριάντ συνασπισμός αραβικών χωρών ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)