ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/11/2015 06:43 EET | Updated 01/11/2015 06:43 EET

Αισιοδοξία από το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες για την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης

Eurokinissi

Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκφράζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι τράπεζας, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε αναμονή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας.

Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών δίνουν έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στο βασικό τους έργο, που είναι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις να επανέλθει σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες Κυριακή στην Βουλή, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων".

Έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες. Αρχίζει σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση. Μέσα στη δεύτερη σειρά προαπαιτούμενων θα έχουμε τη λύση για τα "κόκκινα δάνεια", με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των "κόκκινων δανείων", επισήμανε ο υπουργός.

«Τα νέα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζαμε. Είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος σήμερα και αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ό,τι αν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση πριν από ένα μήνα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ένας λόγος που είμαι πιο αισιόδοξος είναι ότι το EBRD (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) έχει δηλώσει συμμετοχή, που αποτελεί ένα πρώτο σήμα στην αγορά για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Είναι πολύ καλό γιατί δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία και ότι μέσα από αυτή τη μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η πρόσβαση των δικών μας τραπεζών στη διατραπεζική αγορά και το γενικό ζήτημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε δήλωση του αναφέρει ότι η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέδειξε την Eurobank ως εκείνη με τις μικρότερες και απολύτως διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής. Από αυτήν τη θετική αφετηρία η Eurobank ξεκινά την προσπάθεια για την πλήρη κεφαλαιακή θωράκιση της, με την υποστήριξη υφιστάμενων μετόχων της αλλά και με την προσέλκυση και άλλων υψηλής ποιότητας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και τόνισε:

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, παρά τις αβεβαιότητες, η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Η εντυπωσιακή βελτίωση της σχετικής θέσης της Τράπεζας έναντι των προηγούμενων αντίστοιχων τεστ αντοχής του 2013 και του 2014 επιβεβαιώνει την ορθότητα του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε με συνέπεια στην Ελλάδα και στις διεθνείς μας δραστηριότητες για τη διαχείριση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστο στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και της οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στη δήλωση του αναφέρει ότι η Άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης του 2015 αποτελεί ευκαιρία για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει δραστικά τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών, και επισημαίνει:

«Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να επιτύχει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα αντανακλούν τη φιλοδοξία της να ηγηθεί της επιστροφής της Ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Μετά τα αποτελέσματα της Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης, η Εθνική Τράπεζα θα υποβάλει Σχέδιο Άντλησης Κεφαλαίων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, περιγράφοντας τη στρατηγική της για την κάλυψη τόσο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο Βασικό σενάριο, όσο και των επιπλέον αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ στο Δυσμενές σενάριο. Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια βασιζόμενη, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ιδιωτικές πηγές και στις δικές της κεφαλαιακές δράσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί τόσο η ανάγκη για κρατική ενίσχυση όσο και η συνεπαγόμενη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους».

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης σε δήλωση του με αφορμή και την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας επισήμανε ότι

η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιάρθωσης. Οι θετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών θα επιτρέψουν στην Alpha Bank να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα

, αναφέρει ο κ.Μαντζούνης.

Από πλευράς Τραπέζης Πειραιώς αναλυτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιβαρύνθηκε με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς από την αρχή της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αναδιάρθρωση και την συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα στην περίοδο όλης της κρίσης συνέχισε να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (περίπου 1,5 εργαζόμενους).

«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, συνεπώς έχει σαφώς μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων έναντι των άλλων τραπεζών, ξεπερνώντας από μόνη της το 30% της εγχώριας αγοράς. Αναλογικώς λοιπόν, προκύπτουν και μεγαλύτερες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά από τεστ αντοχής. Τα τελευταία τρία χρόνια η Πειραιώς απορρόφησε άλλες έξι τράπεζες, με διαφορετικά χαρτοφυλάκια δανείων και πιστωτικών κριτηρίων και διαφορετική έως τότε διοικητική στρατηγική. Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς, πριν από δύο χρόνια, αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008, με το ξέσπασμα της κρίσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στήριξης προς όλες τις τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο από όλες τις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς τα επέστρεψε αποπληρώνοντας εγκαίρως την υποχρέωσή της, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Εάν δεν είχαν επιστραφεί, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ήταν σήμερα μικρότερες κατά 750 εκατ. ευρώ αλλά η συμμετοχή του Δημοσίου στα κεφάλαιά της μεγαλύτερη».

Η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, επισημαίνει ότι η Τράπεζα με την ενεργή στήριξη και εμπιστοσύνη του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, των λοιπών μετόχων της, αλλά και προσελκύοντας νέα ιδιωτικά κεφάλαια με στρατηγικό κυρίως προσανατολισμό, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψει το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν προκύψει από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

«Οι προϋποθέσεις για να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα υπάρχουν και θα ενισχυθούν. Σε περίπτωση μη επίτευξης όμως του στόχου της κάλυψης εξ ολοκλήρου των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια, η Τράπεζα για το όποιο κεφαλαιακό έλλειμμα, θα εξαντλήσει τις σχετικές δυνατότητες του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάνοντας χρήση του», επισημαίνει η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Προσθέτει, επίσης, ότι μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της η Τράπεζα θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία χρηματοδοτώντας, κυρίως υγιείς επιχειρήσεις στους κλάδους που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα έτη αλλά και νοικοκυριά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)