ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/11/2015 09:40 EET | Updated 02/11/2015 03:38 EET

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση ταξίδι στην Τουρκία σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Anadolu Agency via Getty Images
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 29: Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) hold a meeting in New York, USA on September 29, 2015. (Photo by Hakan Goktepe/Anadolu Agency/Getty Images)

Χρέος, πλειστηριασμοί και προσφυγικό είναι οι κύριοι άξονες της κυβερνητικής δράσης το επόμενο διάστημα. Με φόντο την επίσκεψη Μοσκοβισί στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (η οποία πηγαίνει αρκετά καλά αφού ψηφίσθηκε και ο σχετικός νόμος και βγήκαν τα αποτελέσματα των stress test), η κυβέρνηση θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να κρατήσουν οι πολίτες τα σπίτια τους. Αυτό σημαίνει ότι τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας θα τύχουν πλήρους προστασίας στην επικείμενη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Η κυβέρνηση έχει θέσει πολιτικά το θέμα με γαλλική διαμεσολάβηση ύστερα από την επίσκεψη Ολάντ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι «οι Έλληνες δεν θα χάσουν τα σπίτια τους» και ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μία «άδικη και απάνθρωπη» λύση. Αυτό διεμηνύθη και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φ. Β. Στάϊνμαϊερ όταν ο πρωθυπουργός του είπε ότι την ώρα που η Ελλάδα δίνει στέγη σε 50.000 πρόσφυγες δεν μπορεί να της ζητούν να πετά τους πολίτες της έξω από τα σπίτια τους.

Κομβικό ρόλο στο θέμα αυτό θα διαδραματίσει και ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία η λύση θα δοθεί από την σύνοδο κορυφής ή από συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών.

Στον Μοσκοβισί βρίσκεται και το κλειδί για την εκταμίευση των 2 δις που η κυβέρνηση αναμένει να αποφασιστεί μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Ο Γάλλος επίτροπος δεν βγάζει ούτε καν κίτρινη κάρτα στην ελληνική πλευρά για καθυστερήσεις, ενώ είναι από εκείνους που βλέπουν ευνοϊκά και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έπεται χρονικά από τις τράπεζες και την δόση των 2 δις. Οι Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το Βερολίνο που βλέπει «σημαντικά κενά», δεν θεωρούν ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να υπάρξει οριστική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Αρκεί η υιοθέτηση μέτρων περί τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουν διαμηνύσει.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο θα εγκαινιάσει τη νέα θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά, σχεδιάζει ήδη την επίσκεψή του στην Τουρκία. Η πρόσκληση έχει απευθυνθεί στην συνάντηση με τον Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική πλευρά, που θεωρεί ότι αναδεικνύεται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσα στην Ε.Ε., θα επιχειρήσει να λύσει συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις προσφυγικές ροές.