«Τι μας συμβαίνει;». Ρωτά η εγγονή 80χρονης στο Ισραήλ που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι αλλά δεν την βοήθησε κανείς

«Τι μας συμβαίνει;». Ρωτά η εγγονή 80χρονης στο Ισραήλ που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι αλλά δεν την βοήθησε κανείς

Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα οι Ισραηλινοί ζουν με το φόβο πως εάν βγουν από τα σπίτια τους μπορεί ανά πάσα στιγμή να δεχθούν μια μαχαιριά στην πλάτη και ξαφνικά η ζωή να τελειώσει. Μπορεί αυτή μέθοδος δολοφονίας να μην μοιάζει τόσο εντυπωσιακή, να μην προσφέρει θεαματικές εικόνες στα ΜΜΕ ή να κερδίσει τις πρώτες θέσεις στα δελτία ειδήσεων. Αυτό όμως που ίσως μας διαφεύγει, είναι πως αυτό το συναίσθημα, ο καθηλωτικός φόβος που κάνει έναν άνθρωπο να σκεφτεί εάν θα επιζήσει εάν βγει από το σπίτι του ενώ η ζωή στην πόλη συνεχίζεται κανονικά, είναι ένας από τους ορισμούς τρόμου.

Το πόσο η κοινωνία στο Ισραήλ διολισθαίνει στο φόβο και στην παράνοια, εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων με μαχαίρι, φάνηκε κυρίως σε δύο πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων στα οποία δυστυχώς φάνηκε να δοκιμάζεται η ίδια η ανθρωπιά όσων βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Το πρώτο ήταν με την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ένας αθώος νεαρός μετανάστης από την Ερυθραία. Μετά από μια ακόμη επίθεση με μαχαίρι οι παρευρισκόμενοι λιντσάρισαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον νεαρό άνδρα.

Το δεύτερο σημειώθηκε σε μια ανάλογη επίθεση, σε βάρος μιας 80χρονης, της κ. Rachel Eisenkott. Η γυναίκα έπεσε στο έδαφος μετά την επίθεση αλλά οι περαστικοί αντί να σπεύσουν στο πλευρό για τις παράσχουν βοήθεια την προσπερνούσαν ή πηδούσαν από πάνω της στην προσπάθειά τους να πιάσουν τον δράστη.

«Τι μας συμβαίνει; Τι έχουμε πάθει; Άνθρωποι κυνηγούν τρομοκράτες και πηδούν πάνω από τη γιαγιά μου σαν να ήταν κάποιο αντικείμενο. Βλέποντας το βίντεο με τη γιαγιά μου στο έδαφος και να μην τη βοηθάει κανένας...Ήταν κάτι το τρομερό », σχολίασε σοκαρισμένη η εγγονή του θύματος Sagit Bracha Eisenkott, σε δηλώσεις της στο Ynetnews.com. Ευτυχώς η γιαγιά της, κατάφερε να επιβιώσει της επίθεσης και μάλιστα έχει πολύ καθαρή εικόνα για όσα έγιναν. Βέβαια, όπως λέει η εγγονή της, μάλλον θα της είναι πολύ δύσκολο να βγει έξω, αφού μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία είναι πολύ φοβισμένη.

«Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις πόσο ανήμπορη είναι η κυβέρνηση» λέει η Sagit και κατηγορεί την πρωθυπουργό της χώρας πως, Νετανιάχου πως δεν κάνει τίποτα ουσιώδες. «Ο τρόμος έχει απλωθεί σε όλο το Ισραήλ. Εάν θέλουμε ασφάλεια πρέπει να μιλήσουμε. Δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε την κατάσταση». Και συνεχίζει: «Εάν υπάρχει μια πληγή πρέπει να την θεραπεύσουμε. Διαφορετικά όλο το άκρο θα πρέπει να ακρωτηριαστεί. Ο πρωθυπουργός, για μένα, είναι υπεύθυνος. Το είπα και το ξαναλέω: η κυβέρνηση αγνοεί το θέμα. Εντελώς».

Δημοφιλή