Γεροβασίλη: Θα βρούμε πολιτική λύση στα «κόκκινα» δάνεια. Θα ισχύσει η φορολογία 20% στους αγρότες

Γεροβασίλη: Θα βρούμε πολιτική λύση στα «κόκκινα» δάνεια. Θα ισχύσει η φορολογία 20% στους αγρότες
Eurokinissi

«Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια» δήλωσε στον ΑΝΤ1 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, και περιέγραψε έναν «ενδιάμεσο φορέα που θα ελέγχει την ικανότητα του ποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δε το κάνει και εκείνου που έχει πραγματική αδυναμία».

«Κοινωνική ευαισθησία, προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» είναι τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ επανάλαβε για αυτές τις κοινωνικές ομάδες ότι «δε θα χάσουν τα σπίτια τους».

Αναφερόμενη στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο θέμα των κόκκινων δανείων, σημείωσε ότι «το ζήτημα πάνω στο οποίο διαπραγματευόμαστε είναι τα εισοδηματικά όρια» και τόνισε ότι «η μάχη θα δοθεί σε κάθε επίπεδο και η λύση θα είναι πολιτική. Αυτά που περιγράφονται σαν νούμερα είναι νοικοκυριά».

«Εκτός από τα μεγάλα ζητήματα διαπραγμάτευσης, καθυστερούν κάποια πράγματα» απάντησε ερωτηθείσα για την καθυστέρηση της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων θέρμανσης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση και δουλειά».

«Δεν έχουμε πει καμιά στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό, έχουμε πει τους στόχους μας» σημείωσε σχετικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις που ανήκουν στο παρελθόν, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης και συνέχισε «σας θυμίζω όμως ότι, ξεκινήσαμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και κατέληξε σε ένα σκληρό δίλημμα. Σε αυτό το σκληρό δίλημμα έπρεπε να πάρουμε μέτρα που δεν τα πιστεύουμε και δεν θα τα πιστέψουμε ποτέ. Καλούμαστε να μην χάσουμε το στόχο, ακόμα κι αν έχουμε κάνει μια σημαντική υποχώρηση. Αν δεν το κάνουμε, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».

Για το ζήτημα του αγροτικού, ανέφερε ότι «η φορολόγηση των αγροτών θα έπρεπε, ως ένα βαθμό να αντιμετωπιστεί και χωρίς μνημόνιο» σημείωσε και έδωσε το παράδειγμα του διαχωρισμού των κατά κύριο λόγο αγροτών από τους υπόλοιπους.

Στόχος της κυβέρνησης στο ζήτημα είναι «να εκμεταλλευτούμε τις επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό» όμως, «πρέπει να έχουμε συναίσθηση σε πόσο χρόνο αυτό μπορεί να ισορροπηθεί».

«Παλεύουμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα» είπε για το αγροτικό και τόνισε ότι παρά το ότι «αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση το υψηλό κόστος παραγωγής, η φορολογία 20% θα ισχύσει».

Σχετικά με την εύρεση ισοδυνάμων είπε ότι, «δεν ψάχνουμε ισοδύναμα για όλα τα κακά, σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μόνο για τον ΦΠΑ στην Παιδεία».

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι «υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν παίζουμε», κάνοντας παράλληλα λόγο για «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις αιτιάσεις των δανειστών είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είχαμε αυταπάτες ότι εφόσον είμαστε σε καθεστώς εποπτείας, από την πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα οι πιο σκληρές εκφάνσεις της, π.χ. Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, δεν θα μας άφηναν σε χλωρό κλαρί».

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνο τρόπο για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

«Ξέρουμε πού πάμε», υπογράμμισε, μιλώντας για «τρικλοποδιές από την πλευρά διαφόρων κύκλων», αλλά και «τρικλοποδιές που βάζουν οι εγχώριοι συνεργάτες κάποιων καταστάσεων στο εξωτερικό».

«Πήγε ο πρώην στην Ισπανία και είπε τι υποστηρίζετε αυτούς τους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υποστηρίξατε την κυβέρνηση τη μεταρρυθμιστική τη δικιά μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας, αναφερόμενος σε συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά σε ισπανικό μέσο.

Ερωτηθείς για τα περί «Ολαντρέου» ο κ. Μπαλάφας απάντησε: «Αυτό είναι το αντίθετο. Δεν είναι γλείψιμο ή καλόπιασμα ή ρουφιάνεμα στους ξένους. Αυτό ήταν μια τοποθέτηση που έγινε εκείνη τη στιγμή για συγκεκριμένους λόγους, η οποία δεν υπάρχει λόγος να την τραβάς και να την συνεχίζεις αν δεις ότι κάποια πράγματα αλλάζουν».

Μίλησε, δε, για «αλλαγή της γαλλικής πολιτικής», σημειώνοντας ότι «ο Ολάντ μέχρι πρότινος ήταν κολλητός με τον Σόιμπλε στην κατεύθυνση στριμώγματός μας και από ένα σημείο και μετά βλέποντας ότι η καμπάνα δεν χτυπάει μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι ο επόμενος στόχος θα ήταν η Γαλλία και η Ιταλία άλλαξαν πολιτική».

Δημοφιλή