ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/11/2015 05:25 EET | Updated 06/11/2015 05:25 EET

Παραμένει το όπλο της πρότασης μομφής στο τραπέζι

Sooc

Σε δεύτερο χρόνο επιλέγει να κρατήσει η ΝΔ το κοινοβουλευτικό όπλο της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Νίκου Φίλη μετά τα όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία Συντάγματος και την άνανδρη επίθεση κατά του βουλευτή του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου.

Την ώρα που από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης επιχειρούσε μια μερική αναδίπλωση για τις περίφημες αναφορές του περί Εθνοκάθαρσης και όχι Γενοκτονίας των Ποντίων, στο γαλάζιο στρατόπεδο βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης εναντίον του υπουργού της κυβέρνησης με τους περισσότερους να ζητούν την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη η οποία σήμανε συναγερμό.

«Η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει -και το τονίζω από τώρα- αν μπορεί συνταγματικά, μέσα στο εξάμηνο που έχει ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή το όλο ζήτημα και να πάρουν όλοι θέση».

Στην πορεία της συζήτησης επιστρατεύθηκε από το Σύνταγμα μέχρι ο κανονισμός της Βουλής προκειμένου να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις της υποβολής μιας τέτοιας πρότασης και το αν υπάρχει πραγματικό κώλυμα.

Αν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο τυπικό κώλυμα για μια τέτοια κίνηση, καθώς η ΝΔ δεν δεσμεύεται από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει λάβει προ λίγων εβδομάδων η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό που βάρυνε, ήταν το γεγονός ότι εάν προχωρούσε σε μια τέτοια επιλογή θα έδενε ουσιαστικά τα χέρια της για το επόμενο εξάμηνο καθώς ακόμη και αν ήθελε να υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής, δεν θα μπορούσε να το κάνει σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.

Οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για τον τρόπο αντίδρασης του κόμματος τους υπενθύμισαν ανάλογο γεγονός από το πρόσφατο παρελθόν, όταν και είχε απορριφθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μομφή εις βάρος του Γιάννη Στουρνάρα, το Μάρτιο του 2014, αφού τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει μομφή κατά της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία και είχε απορριφθεί.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε κάποιο τυπικό κώλυμα επελέγη ως κίνηση αντίδρασης η κατάθεση επίκαιρης επερώτησης για την υπόθεση του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, αντί της πρότασης μομφής εναντίον του, με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, να εξηγεί ότι η ΝΔ «μετά την αδιάλλακτη και αμετανόητητη στάση του κ. Φίλη παρά την κατακραυγή» προτίθεται να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση, προκειμένου να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τη στάση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, εάν δηλαδή συμφωνούν ή διαφωνούν με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας. 

Sponsored Post