ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/11/2015 13:52 EET | Updated 07/11/2015 13:53 EET

Από τηλεδιάσκεψη σε τηλεδιάσκεψη – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

ASSOCIATED PRESS
An employee of the Maximos Mansion, the Greek Prime Minister's office in central Athens, closes the door, on Monday, June 15, 2015. As concern over Greece's financial future swelled across financial markets and the two sides quarreled over who's to blame for the current standoff, Prime Minister Alexis Tsipras called an emergency meeting with his team of bailout negotiators. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Μάχη για τη συμφωνία δίνει και σήμερα Σάββατο το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την ώρα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ενώ θα ακολουθήσει

η τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών από το Μαξίμου.

Τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία αποτελούν τα κύρια «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, είναι οι πλειστηριασμοί (τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η φερόμενη ως νέα πρόταση της Αθήνας στους δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια» θεωρείται ότι θα μπορεί να καλύψει το 65% των δανειοληπτών (το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη ελληνική πρόταση ήταν 72%). Το χάσμα με τους δανειστές παραμένει μεγάλο, καθώς το ποσοστό που προβλεπόταν στην αντίστοιχη πρότασή τους ήταν 40%.

Όσον αφορά στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φαίνεται να παραμένει το «αλαλούμ», καθώς οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με αυξημένη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ δεν έχουν επιβεβαιωθεί, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν ότι σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις ποικίλλουν, καθώς επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών στέλνουν ενώσεις πρακτόρων από όλη την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι άλλο πιθανό ισοδύναμο που είχε εξεταστεί ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας.

Στο μεταξύ, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.