ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2015 16:15 EET | Updated 09/11/2015 16:16 EET

Νομικά θα διεκδικήσουν οι Ινδοί διαμάντι που φέρονται να έκλεψαν Bρετανοί αποικιοκράτες

Σταρ του Μπόλιγουντ, επιχειρηματίες και άλλοι επιφανείς Ινδοί έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για την επιστροφή ενός διαμαντιού 106 καρατίων και αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών που φέρεται να κλάπηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τους Βρετανούς την περίοδο της αποικιοκρατίας. Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, το διαμάντι Koh-i-noor είχε δοθεί στην βασιλική οικογένεια από τον τελευταίο ηγέτη των Σιχ, τον Duleep Singh.

«Το Koh-i-noor δεν είναι απλά μια πέτρα 106 καρατίων, αλλά μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας και πρέπει οπωσδήποτε να επιστραφεί», δήλωσε η σταρ του Μπόλιγουντ, Bhunicka Singh.

Οι Βρετανοί δικηγόροι που θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για την επιστροφή του διαμαντιού δήλωσαν ότι θα στηριχτούν στην Πράξη του Ολοκαυτώματος (για την επιστροφή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς), με την οποία είναι δυνατή η επιστροφή αντικειμένων από εθνικά ιδρύματα της Βρετανίας στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με το μύθο, το διαμάντι μπορεί να φορεθεί μόνο από θεούς και γυναίκες, στις οποίες δίνει μεγάλη εξουσία. Εάν κάποιος άνδρας προσπαθήσει να το φορέσει, θα βρει τραγικό θάνατο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το διαμάντι έχει τοποθετηθεί στο βασιλικό στέμμα και κατά πολλούς Βρετανούς αρχαιολόγους «ανήκει εκεί». Πολλοί συγκρίνουν το συγκεκριμένο κίνημα με την προσπάθεια για των ελγίνειων μαρμάρων στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: