ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/11/2015 07:58 EET | Updated 09/11/2015 07:59 EET

Μείωση εισαγωγών-εξαγωγών στην Κίνα. Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και αναζήτηση εναλλακτικών από το Πεκίνο

ASSOCIATED PRESS
A man walks by an electronic stock board of a securities firm in Tokyo, Monday, Jan. 27, 2014. Asian stock markets tumbled Monday as investors factored in the possibility of slowing growth in China and a further reduction in U.S. central bank stimulus. Japan's Nikkei 225 sank 2.6 percent to 14,993.89 as investors sought out havens such as the Japanese yen, causing it to rise against the dollar which is negative for export stocks. (AP Photo/Koji Sasahara)

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας μειώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία που ανακοίνωσε η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας. Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν 6,9% σε δολάρια, περισσότερο από ότι προέβλεπαν 31 οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 18,8%, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης άνθρακα, σιδήρου και άλλων πρώτων υλών από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας που βρίσκονται σε τροχιά επιβράδυνσης της παραγωγής τους. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας διαμορφώθηκε στο ύψος - ρεκόρ των 61,6 δις. δολαρίων.

Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει το πρακτορείο, δεν αφήνουν άλλες εναλλακτικές λύσεις στην κινεζική ηγεσία από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, καθώς δυσκολεύεται να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Το θετικό σημάδι για την κινεζική οικονομία, προσθέτει το Bloomberg, είναι η άνοδος των λιανικών πωλήσεων που υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο ρόλο των καταναλωτών. Ενώ, όμως, η διευρυνόμενη μεσαία τάξη αυξάνει τα έσοδα και τα κέρδη επιχειρήσεων, όπως του διαδικτυακού γίγαντα Alibaba Group Holding, αυτά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την υποχώρηση των βαριών βιομηχανιών. Οι εξαγωγές συνέβαλαν στη φάση ταχείας ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, μία περίοδος που φαίνεται να έχει παρέλθει τώρα, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost