ΔΙΕΘΝΕΣ
10/11/2015 11:37 EET | Updated 10/11/2015 11:39 EET

Η συγκλονιστική ιστορία του προσφυγόπουλου από το Σουδάν που έγινε διπλωμάτης των ΗΠΑ

Twitter

Η ιστορία ενός μικρού πρόσφυγα από το Νότιο Σουδάν που μεγαλώνοντας έγινε διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ο 29χρονος Gai Nyok ήταν μόλις πέντε ετών όταν εγκατέλειψε το χωριό του λόγω του πολέμου. Ο μικρός κατάφερε να διανύσει 1.000 μίλια περπατώντας μόνος του μέχρι την γειτονική Αιθιοπία, όπου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε προσφυγικό καταυλισμό. Ήταν ένα από τα 25.000 νεαρά ορφανά αγόρια που εξαιτίας του εμφυλίου σπαραγμού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν βοήθεια αλλού.

Περίπου 4.000 από αυτά τα αγόρια έγιναν δεκτά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ένα από αυτά ήταν ο Gai, ο οποίος, αν και πλέον είχε γίνει έφηβος, υιοθετήθηκε από οικογένεια Αμερικανών στη Βιρτζίνια.

Ο Gai κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να μάθει άπταιστα αγγλικά, να αριστεύσει στο σχολείο και να κερδίσει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Εκεί, πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα διπλωματίας και πλέον ετοιμάζεται για την πρώτη του αποστολή στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα όμως με την The Herald Progress, η περίπτωση του Gai αποτελεί εξαίρεση. Τα περισσότερα από τα παιδιά υπέφεραν από μετατραυματικό στρες ή παρουσίασαν προβλήματα εθισμού.

«Είδα ανθρώπους που με πλησίασαν και δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες ή μια οικογένεια Αμερικανών να τους καθοδηγήσει στις δυσκολίες που συναντά κανείς όταν φτάνει εδώ», δήλωσε ο Gai, συμπληρώνοντας ότι επέλεξε την συγκεκριμένη καριέρα για να προφέρει βοήθεια εκεί που χρειάζεται.