ΔΙΕΘΝΕΣ
11/11/2015 03:08 EET | Updated 11/11/2015 03:13 EET

Πρώην ταξιτζής ο δισεκατομμυριούχος Κινέζος που έδωσε 170 εκατομμύρια δολάρια για το "Ξαπλωμένο Γυμνό" του Μοντιλιάνι

Πρώην οδηγός ταξί ήταν ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος, πλέον, και συλλέκτης έργων Liu yiqian ο οποίος κατέβαλε το ποσό ρεκόρ των 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει τον πίνακα " "Nu Couche" - "Ξαπλωμένο Γυμνό" του Amedeo Modigliani από τον Οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα.

amedeo modigliani

Σύμφωνα με τους New York Times ο Κινέζος, ο οποίος βρισκόταν στη Σαγκάη, "μονομάχησε" τηλεφωνικά με άλλους έξι για τον πίνακα που χρονολογείται από το 1917-1918. Σκοπός του είναι να εκθέσει τον πίνακα στο ένα από τα δύο ιδιωτικά μουσεία που έχει με τη σύζυγό του.

"Το μουσείο μας είναι μόνο δύο ετών και κυρίως περιλαμβάνει έργα της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας. Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εμάς να αποκτήσουμε ένα παγκόσμιο έργο τέχνη και να δώσουμε μια νέα πνοή στο μουσείο" δήλωσε στη Wall Street Journal.

Ο πίνακας πωλήθηκε μόλις σε εννέα λεπτά.Η τιμή του αναμενόταν να κινηθεί στα 100 εκατομμύρια και έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ του ίδιου καλλιτέχνη.

Το έργο αυτό του 1917-1918 ανήκει σε μια σειρά με γυμνά, που δημιούργησε ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης (1884-1920), ο οποίος είχε εγκατασταθεί εκείνη την εποχή στο Παρίσι, και είχε προκαλέσει σάλο όταν εκτέθηκε μαζί με άλλα στην γκαλερί του Παρισιού Berthe Weill. Η αστυνομία είχε δώσει εντολή να αποσυρθούν.

Αυτός κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ενός έργου τέχνης του Μοντιλιάνι, ενός γλυπτού του με τίτλο "Tete", το οποίο είχε πωληθεί έναντι 70,7 εκατομμυρίων δολαρίων το Νοέμβριο του 2014.

ΠΗΓΗ: nytimes

Sponsored Post