ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2015 13:19 EET | Updated 12/11/2015 13:31 EET

Εξάρθρωση τζιχαντιστικού δικτύου σε συντονισμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις

AFP via Getty Images
Στόχος του δικτύου που εξαρθρώθηκε ήταν η απελευθέρωση του Μουλά Κρεκάρ, ο οποίος κρατείται στη Νορβηγία. | AFP via Getty Images

Στη σύλληψη τουλάχιστον 13 ατόμων που φέρονται ότι ανήκουν σε δίκτυο τζιχαντιστών προχώρησαν οι αρχές σε Ιταλία, Βρετανία και Νορβηγία. Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στη Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Είχαν εκδοθεί 17 εντάλματα σύλληψης ωστόσο σύμφωνα με το BBC έξι άτομα συνελήφθησαν στην Ιταλία, τέσσερα στη Βρετανία και τρία στη Νορβηγία. Όπως ανέφερε η αστυνομία ορισμένοι από τους συλληφθέντες είναι πιθανό να έχουν ταξιδέψει στη Συρία ή το Ιράκ. Όλοι τους είναι κουρδικής καταγωγής και ένας από το Κόσοβο. Οι τέσσερις που δεν συνελήφθησαν εικάζεται ότι βρίσκονται στο Ιράκ ή στη Συρία και έχουν ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa αναφέρει ότι οι ύποπτοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε διεθνή τρομοκρατία.

Στόχος του δικτύου που εξαρθρώθηκε ήταν η απελευθέρωση του Μουλά Κρεκάρ, ο οποίος κρατείται στη Νορβηγία.

Ο Κρεκάρ είναι ο ιδρυτής της ιρακινοκουρδικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ansar al – Islam και μαζί με τους άλλους δύο συλληφθέντες στη Νορβηγία φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις στη χώρα όπου διέμεναν αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με το Ansa.

Ο Κρεκάρ, το κανονικό όνομά του είναι Νατζμ Φαράτζ Αχμάντ, έχει εκτίσει διάφορες ποινές φυλάκισης τα τελευταία χρόνια και τελευταία καταδικάστηκε για κήρυγμα μίσους και προτροπή σε εγκληματικές πράξεις με αφορμή την αιματηρή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo  στο Παρίσι τον Ιανουάριο που μας πέρασε.

Οι συλληφθέντες είναι κούρδοι σουνίτες μέλη της οργάνωσης Rawti Sax που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.