ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/11/2015 16:44 EET | Updated 12/11/2015 16:49 EET

Τσίπρας: Να γίνουν στην Τουρκία τα hotspots και από εκεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων

«Ο στόχος μιας έντιμης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να είναι η μεταφορά των κέντρων καταγραφής, hotspots, από τα ελληνικά νησιά στο τουρκικό έδαφος, ώστε ο διαμοιρασμός προσφύγων στην Ευρώπη να γίνεται απ’ ευθείας από τη γείτονα χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης  άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως τις μεταναστευτικές ροές καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, πόσω μάλλον η Ελλάδα όπως είπε και πρόσθεσε πως γι' αυτό απαιτείται αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί αντί για τη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα θίξει αυτό το ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Εργτογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γείτονα χώρα λέγοντας πως η Αθήνα δεν είναι αντίθετη ωστόσο υπογράμμισε πως προϋπόθεση γι'αυτό είναι η τήρηση των κανόνων, όπως αυτοί ισχύουν και για τα άλλα κράτη και όχι με με προνομιακή μεταχείριση «α λα καρτ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε και την ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και αναγνώριση του κυπριακού κράτους.