ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/11/2015 03:18 EET | Updated 18/11/2015 03:19 EET

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών: Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων

sooc

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών για τους πλειστηριασμούς, οι δύο πλευρές ξανακάθονται από σήμερα Τετάρτη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτή τη φορά με θέμα το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων και διακύβευμα το 1 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να γίνουν ακόμα τρία ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Επί τάπητος θα βρεθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και την οριστικοποίηση του νόμου για τη διαχείριση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων, που θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ όπως προανήγγειλε στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ότι ο καινούριος γενικός γραμματέας θα έχει θητεία για 2 χρόνια και όχι για 5 χρόνια που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η βασική συζήτηση είναι το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων.

Ωστόσο, όπως επισήμανε υπάρχει «μία γκρίζα ζώνη» που είναι  «ανάμεσα στα δεύτερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης».

Όπως είπε «το ασφαλιστικό μπορεί να είναι (σε αυτό το πακέτο) και να κοπεί σε ένα κομμάτι και το άλλο να πάει για μετά» την αξιολόγηση. Σε ερώτημα αν αυτό θα καταστεί εφικτό ανέφερε ότι «δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή, θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες αν θα είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα ή όχι».

Είπε ότι θα έχει εικόνα την άλλη εβδομάδα επ' αυτού.

Τα αγκάθια

Ξεκάθαρο είναι ότι το ασφαλιστικό, μαζί με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μετά και τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, θα αποτελέσουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ωστόσο ο κατάλογος των θεμάτων που θα πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει και άλλα καυτά θέματα όπως:

-H οριστικοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού για το 2016 και η σύνταξη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου για την περίοδο 2015-2019.

-Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αλλάζει την φορολογία για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

-Οι αλλαγές στην αγορά εργασία, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος

-Η σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

-Οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, την αξιολόγηση και την κινητικότητα του προσωπικού.

- Η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς με το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωμένων εισοδημάτων και η εφαρμογή της απόφασης για ελέγχους 10ετίας για τραπεζικούς λογαριασμούς.

-Η ολοκλήρωση της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Η δόση των 2+12 δισ ευρώ

Το ασφυκτικό πρέσιγνκ βέβαια από την πλευρά των θεσμών δεν θα περιοριστεί στη διαπραγμάτευση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει πως η εκταμίευση των 2 δισ ευρώ της υποδόσης θα γίνει αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν είναι αυτές οι οποίες συμφωνήθηκαν. Τότε μόνο  θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ευρώ της υποδόσης τα οποία αναμένεται να καλύψουν κυρίως την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Αντίθετα τα 10 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθούν μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών των τραπεζών και αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ προσδιορίσουν το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM.