ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2015 18:07 EET

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ κοντράρει τον Ομπάμα με νόμο κατά της υποδοχής Σύριων προσφύγων

Isabelle Carpenter via Getty Images
United States Capitol with fountain on a cloudy day.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την αναστολή της υποδοχής Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, αψηφώντας τις εκκλήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν το νομοσχέδιο αυτό εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 289 ψήφους υπέρ έναντι 137 κατά, Ρεπουμπλικάνων αλλά και 47 Δημοκρατικών μελών της Βουλής, και αναμένεται πλέον να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία. Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως ο Ομπάμα θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να μην τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Πέραν της αναστολής της διαδικασίας υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων το επόμενο έτος, για την οποία έχει δεσμευθεί η αμερικανική κυβέρνηση, το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας πριν εγκριθεί η υποδοχή οποιουδήποτε πρόσφυγα.

Για τον Λευκό Οίκο, το νομοσχέδιο αυτό προωθεί τη λήψη «αχρείαστων» και «ανεφάρμοστων» μέτρων από το κράτος, που θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υποδεχθούν ευάλωτους πρόσφυγες ενώ δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια των Αμερικανών.

Από την δική του πλευρά ο Μάικλ Μακόλ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την πιο αυστηρή «διαδικασία ελέγχου ασφαλείας στην αμερικανική ιστορία» για την υποδοχή προσφύγων και έκρινε ότι θα εμποδίσει «τρομοκράτες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα επιτρέπει επίσης στους γνήσιους πρόσφυγες που δεν αποτελούν απειλή να εγκατασταθούν» στη χώρα.