ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/11/2015 15:04 EET | Updated 19/11/2015 15:04 EET

ΔΝΤ: Δεν μειώθηκαν οι μισθοί κατά την κρίση. Απαιτείται «μεγαλύτερος μετριασμός» για λόγους απασχόλησης και ελλειμμάτων

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
A logo is seen outside the headquarters of the International Monetary Fund June 30, 2015 in Washington, DC. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

«Μεγαλύτερος μετριασμός των μισθών είναι αναγκαίος στις οικονομίες αυτές (σσ που επλήγησαν από την κρίση) μεσοπρόθεσμα για να αυξηθεί η απασχόληση και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Αυτό αναφέρει μελέτη στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF Discussion Note) που εστιάζει στις συνέπειες από τη συγκράτηση των μισθών στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες επλήγησαν από την κρίση.

Η μελέτη, με τίτλο «Μετριασμός των τιμών σε περιπτώσεις κρίσης», εξετάζει τις επιπτώσεις της συγκράτησης των μισθών σε πέντε χώρες της Ευρωζώνης - την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία - και εγκρίθηκε για δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου, Πάουλ Τόμσεν.

«Η ονομαστική αύξηση των μισθών περιορίσθηκε απότομα, αλλά οι μισθοί δεν μειώθηκαν σχετικά με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες που επλήγησαν από την κρίση (σ.σ.: έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν πολύ μεγάλες μειώσεις των ονομαστικών μισθών την τελευταία 5ετία)», σημειώνει η μελέτη. Και προσθέτει την ανάγκη μεγαλύτερου μετριασμού των μισθών με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την αποφυγή επανεμφάνισης μεγάλων ελλειμμάτων.

Στο μοντέλο που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΔΝΤ λαμβάνουν υπ' όψιν, «για σκοπούς προσομοίωσης έναν συντονισμένο, εξωγενή περιορισμό του ρυθμού αύξησης των μισθών (wage inflation) κατά 2%».

«Ένας τέτοιος μετριασμός, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί σε μία μόνη χώρα, θα οδηγήσει στην έκρηξη της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα στην παραγωγή βραχυπρόθεσμα είναι προς συζήτηση», συμπεραίνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας: «Και αυτό γιατί ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των μισθών και ο χαμηλότερος πληθωρισμός, ή ενδεχομένως ο αποπληθωρισμός, μπορεί να μειώσουν την εσωτερική ζήτηση και να αυξήσουν το πραγματικό βάρος του χρέους και, άρα, να έχουν αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει στην ανταγωνιστικότητα».

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η μελέτη θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα, αν μπορεί αυτή να γίνει πιο χαλαρή - είτε με μείωση επιτοκίων είτε με άλλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η μελέτη, θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε όλη την Ευρωζώνη.

(

Sponsored Post