Η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών μετά το crash test του πολυνομοσχεδίου και οι κοινοβουλευτικές μάχες εν όψει

Η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών μετά το crash test του πολυνομοσχεδίου και οι κοινοβουλευτικές μάχες εν όψει
SOOC

Εύθραυστη φαντάζει για μια ακόμη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις απώλειες που μέτρησε κατά το crash test της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή με το θέμα κυρίως των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών να οδηγεί σε διαρροές τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μετά την απόφαση του Στάθη Παναγούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ψηφοφορία και την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τον Νίκο Νικολόπουλο- μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ- η κυβέρνηση μένει με 153 βουλευτές και ενώ έχει μπροστά της να λύσει και τους γρίφους του ασφαλιστικού και να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα δοκιμάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων.

Αμέσως μετά τις επιλογές που έκαναν οι δύο βουλευτές αμφότεροι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενημέρωσαν το προεδρείο της Βουλής πως οι κκ Παναγούλης και Νικολόπουλος διαγράφονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο κ.Παναγούλης είναι και πρώτος βουλευτής που διαγράφεται από ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- με τον πρωθυπουργό να ακολουθεί την τακτική της fast track διαγραφής στα πρότυπα των «αστικών κομμάτων».

Τόσο ο κ.Παναγούλης όσο και ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κ.Νικολόπουλος είναι οι δύο πρώτοι ανεξάρτητοι βουλευτές της νέας Βουλής.

Βέβαια στην επιστολή με την οποία ο κ.Παναγούλης επιχειρηματολογεί επί της απόφασής του να απέχει από την ψηφοφορία δηλώνει πως θα συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του και τα χαμένα του δικαιώματα» σε ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη στάση που θα κρατήσει σε μελλοντικές ψηφοφορίες.

Σημειώνεται πως ο κ.Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ενώ την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει και για το ταξίδι του στην Τουρκία αλλά δεν αποκλείεται να σχολιάσει και τις εξελίξεις κατά την ψηφοφορία.

Αυτό πάντως που ακόμη δεν έχει μάλλον αξιολογηθεί επαρκώς είναι η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το πρωί της Πέμπτης. Σίγουρα «αριθμητικά» δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση -αφού η παραίτηση αφορούσε το βουλευτικό αξίωμα και τη θέση του παίρνει ο αναπλ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σημαίνει όμως πολλά σε επίπεδο ανάγνωσης του αναβρασμού που υπάρχει εντός του κόμματος κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος δέχονται από μέλη και ψηφοφόρους σφοδρή κριτική για το θέμα, η οποία μάλιστα εκφράζεται σε πολλά επίπεδα, κινηματικά ή ακόμη και στο πεζοδρόμιο όπως πχ στον εορτασμό του Πολυτεχνείου με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία να δέχεται γιουχάισμα και κόσμο να φωνάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει τον κόσμο στου δρόμους». Στο πρόσωπο του Σακελλαρίδη που αποχώρησε με τρόπο που συνάδει βέβαια στις αρχές δεοντολογίας του κόμματος-διαφωνώ και παραδίδω την έδρα- ταυτίζονται αρκετά ακόμη στελέχη που δυσφορούν με τις κυβερνητικές υποχωρήσεις και επιλογές και το ερώτημα φυσικά είναι πόσο θα αντέξουν.