ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2015 05:53 EET | Updated 20/11/2015 05:54 EET

Από άλλους ισλαμιστές και όχι τις αρχές κρύβεται ο Salah Abdeslam

Youtube. Rt

Ο 26χρονος Βέλγος αρχιτέκτονας Salah Abdeslam είναι ο επόμενος στόχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Μετά τον θάνατο του Abdelhamid Abaaoud, του «εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι», οι αρχές αναζητούν τα ίχνη τoυ 8ου τρομοκράτη που κατάφερε να διαφύγει μέσα από τα χέρια των αρχών.

Το πρόσωπό του βρίσκεται τοιχοκολλημένο σε κάθε γειτονιά της Γαλλίας, αν και οι αρχές εκτιμούν πως εκείνος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο 26χρονος είχε εντοπιστεί στα γαλλοβελγικά σύνορα λίγες ώρες μετά την επίθεση, όμως αφέθηκε ελεύθερος, παρόλο που είχε ήδη ταυτοποιηθεί ως το πρόσωπο που είχε νοικιάσει το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Ακόμα, σύμφωνα με βελγική ιστοσελίδα, στις 17 Νοεμβρίου ο Abdeslam φέρεται να προσέγγισε ένα φίλο του στις Βρυξέλλες, στον οποίο αποκάλυψε ότι μετάνιωσε για την συμμετοχή τους στις επιθέσεις. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε στον φίλο του ότι δεν θέλει να παραδοθεί γιατί φοβάται ότι οι ισλαμιστές θα εκδικηθούν την οικογένειά του.

Παρόλο που αυτές οι πληροφορίες έρχονται από ανώνυμη πηγή, αυτή η μαρτυρία είναι σημαντική για τις αρχές, καθώς εκτιμάται ότι ο Abdeslam πανικοβλήθηκε και δεν ανατινάχθηκε κατά την διάρκεια των επιθέσεων. Αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο 26χρονος καταζητείται όχι μόνο από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αλλά και από τους εξτρεμιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Abdeslam κινούνταν στους δρόμους του Παρισιού τα ξημερώματα του Σαββάτου για τουλάχιστον επτά ώρες. Η αστυνομία έχει στα χέρια της ηχητικό υλικό από κλήση που έκανε στις 10.30 το βράδυ, στην οποία ζητούσε από φίλους του να τον φέρουν πίσω στο Βέλγιο. Μισή ώρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε αφήσει τον μικρότερο αδελφό του, Ιμπραήμ, έξω από το Μπατακλάν. Ο νεαρός ανατινάχθηκε έξω από ένα μπαρ, χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στους περαστικούς. Ο Abdeslam όμως έφυγε αμέσως από το σημείο.

«Είναι πιθανό να πανικοβλήθηκε ή να φοβήθηκε να αυτοκτονήσει. Είναι πιθανό να σοκαρίστηκε με αυτό στο οποίο είχε εμπλακεί ή ότι τα εκρηκτικά του δεν ενεργοποιήθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών στον Independent.