ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/11/2015 02:35 EET | Updated 20/11/2015 02:35 EET

«Ξεκλειδώνει» η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση του 2ου πακέτου προαπαιτούμενων

Eurokinissi

Η ψήφιση χθες (Πέμπτη) το βράδυ από τη Βουλή των μέτρων που περιελάμβανε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων, ανοίγει πλέον το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ. Το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί από το Euro Working Group (EWG), το οποίο είναι προγραμματισμένο για σήμερα, προκειμένου τις επόμενες ημέρες τα χρήματα να εισρεύσουν στο Ελληνικό ταμείο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μπροστά ακόμα μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα. Το περιεχόμενο της που ήδη συζητείται με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, οι οποίοι έχουν παραμείνει στην Αθήνα, αναμένεται να εξεταστεί από το EWG, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του.

Ο προγραμματισμός προβλέπει η διαπραγμάτευση για το τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, καθώς οι δανειστές επιθυμούν στη συνεδρίαση του Eurogroup να εγκριθεί η νέα λίστα προαπαιτούμενων με στόχο να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Και αυτό γιατί οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ ΔΝΤ ΕΚΤ ΕΜΣ) οι οποίοι αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα το Σάββατο, θα αφήσουν πίσω τους σαφείς οδηγίες με το χρονοδιάγραμμα και τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου στις αρχές Δεκεμβρίου να επιστρέψουν για την έναρξη της αξιολόγησης.

Για αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους στόχους του προϋπολογισμού του 2016 ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στη βουλή έως και τις 21 Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα πολλές είναι οι συναντήσεις και με στελέχη των υπουργείων Υγείας , Υποδομών και Εργασίας, προκειμένου να συμφωνηθούν οι δράσεις που θα ενταχθούν στην δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

Ήδη χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνηση αναφορικά με την εξοικονόμηση πόρων ύψους 700-900 εκατ. ευρώ το 2016, αλλά και να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο οι μεταρρυθμίσεις να «σπάσουν» σε κομμάτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους δανειστές για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα και για αυτό το λόγο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής όπου και θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση της ασφαλιστική μεταρρύθμισης.

Το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δεν θα εξαντλείται όμως στο Ασφαλιστικό. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στα εργασιακά, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων,, οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια αλλά και η διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δανείων..

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του 2015, ώστε σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση της διαχείρισης του Ελληνικού χρέους.