CULTURE
21/11/2015 07:59 EET | Updated 21/11/2015 08:01 EET

Ζητείται λύση για τα 3 εκ. ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

sooc

Μετά την είδηση ότι το Ίδρυμα Νιάρχου αποσύρει τη δωρεά 3 εκ. ευρώ από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γιατί δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς, οι εξελίξεις- σε επίπεδο εντυπωσιασμού τουλάχιστον- ήταν ραγδαίες.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δηλώσει ότι απέσυρε τη δωρεά, η οποία ήταν απαραίτητη για να γίνουν τα εγκαίνια, γιατί δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις της, αλλά ότι σε περίπτωση που ωριμάσουν οι συνθήκες, θα είναι θετικοί σε μια αίτηση για νέα δωρεά.

Το ΕΜΣΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το θέμα είναι «τυπικό» λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η αναγκαιότητα υποβολής νέου αιτήματος για δωρεά στο «Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», οφείλεται σε τυπικές διαδικασίες και στην απεμπλοκή από χρονικούς περιορισμούς και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν», ενώ προέτρεπε τους δημοσιογράφους «πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο».

Μια μέρα αργότερα ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έσπευσε να συναντηθεί με κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (σε προγραμματισμένη συνάντηση, όπως διευκρινίστηκε). Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει: «Η απόφαση ελήφθη για καθαρά λογιστικούς λόγους, προκειμένου να κλείσει ο ετήσιος ισολογισμός του Ιδρύματος, μετά την αδυναμία του ΕΜΣΤ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ) να τηρήσει το προαπαιτηθέν χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση από το Ι.Σ.Ν. για την καταβολή της δωρεάς».

Σημείο αιχμής μεταξύ του ΕΜΣΤ και του Υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται να είναι η μουσειολογική μελέτη. «Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΥΠΠΟΑ, η Μουσειολογική Μελέτη, απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ , η οποία θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από το ΕΜΣΤ από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει κατατεθεί ούτε καν ως προσχέδιο στο Συμβούλιο Μουσείων», σημειώνει η ανακοίνωση.

Αυτή είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Προγραμματισμένη συνάντηση με κλιμάκιο του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος είχε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, στην ατζέντα της οποίας συμπεριλήφθηκε και η απόφαση του Ιδρύματος να απεντάξει τη δωρεά των €3.000.000 για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από το τρέχον σύστημα υλοποίησής του και να την επανεντάξει στο επόμενο φορολογικό έτος. Η απόφαση ελήφθη για καθαρά λογιστικούς λόγους, προκειμένου να κλείσει ο ετήσιος ισολογισμός του Ιδρύματος, μετά την αδυναμία του ΕΜΣΤ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ) να τηρήσει το προαπαιτηθέν χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση από το Ι.Σ.Ν. για την καταβολή της δωρεάς.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα, ο Υπουργός έχει συναντηθεί και ενημερωθεί διαδοχικά για την πορεία του ΕΜΣΤ από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνα Κοσκινά, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιώργο Παπαναστασίου, αλλά και σχετικούς φορείς και πρόσωπα.

Από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ, έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί όλα τα αιτήματα της παρούσας διοίκησης του ΕΜΣΤ, προκειμένου να τηρηθεί το απαιτηθέν χρονοδιάγραμμα της δωρεάς. Συγκεκριμένα:

- Έχουν καταβληθεί τα έξοδα μετεγκατάστασης του ΕΜΣΤ, παρά τις δυσκολίες εκταμίευσής τους.

- Οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί για το ΕΜΣΤ το 2015 από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ανέρχονται στο ποσό των 420.000,00 ευρώ. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής πίστωσης ύψους 2.000.000,00 ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί άμεσα.

- Με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ, ενεκρίθησαν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που θα στελεχώσουν το ΕΜΣΤ.

- Τέλος, βρίσκεται στην τελική ευθεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του ΕΜΣΤ που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια.

Μολαταύτα και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΥΠΠΟΑ, η Μουσειολογική Μελέτη, απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ , η οποία θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από το ΕΜΣΤ από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει κατατεθεί ούτε καν ως προσχέδιο στο Συμβούλιο Μουσείων.