Μακρόν: Φέρουμε μέρος της ευθύνης - Επιτρέψαμε την υπεροψία στην κοινωνία μας

Μακρόν: Φέρουμε μέρος της ευθύνης
French Economy Minister Emmanuel Macron delivers a speech during the 10th edition of the Forum 'Etats de la France' in Paris on November 18, 2015. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)
French Economy Minister Emmanuel Macron delivers a speech during the 10th edition of the Forum 'Etats de la France' in Paris on November 18, 2015. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)
ERIC PIERMONT via Getty Images

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική κοινωνία οφείλει να αναλάβει «μέρος της ευθύνης» για το «έδαφος» στο οποίο αναπτύχθηκε ο τζιχαντισμός, οκτώ ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Το έδαφος στο οποίο οι τρομοκράτες κατόρθωσαν να θρέψουν τη βία, να εκτρέψουν ορισμένα άτομα, είναι το έδαφος της υπεροψίας», είπε ο Μακρόν σε παρέμβασή του στην ομάδα προβληματισμού "Les Gracques" (Οι Γράκχοι).

«Είμαστε μία κοινωνία στη καρδιά του συμφώνου της οποίας υπάρχει η ισότητα. Είμαστε μία κοινωνία όπου η ισότητα προέχει κατά μέσον όρο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε άλλες οικονομίες και άλλες κοινωνίες, ιδιαίτερα τις αγγλο-σαξωνικές. Αλλά, σταδιακά, φθείραμε αυτόν το ανοικτό ρεπουμπλικανικό ελιτισμό που επέτρεπε σε κάθε μία και κάθε έναν να προοδεύσει. Ανακόψαμε την κοινωνική κινητικότητα...είμαστε μία κοινωνία όπου οικοδομήσαμε την δυνατότητα να κλείνουμε την πόρτα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «οποιοσδήποτε, υπό το πρόσχημα ότι έχει γενειάδα ή ένα όνομα που ηχεί ίσως μουσουλμανικό, έχει τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει μία συνέντευξη για θέση εργασίας από ό,τι κάποιος άλλος».

"Δεν λέω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι το κύριο αίτιο του τζιχαντισμού. Αίτιο είναι η παράνοια των ανθρώπων και το πνεύμα του ολοκληρωτισμού και της χειραγώγησης ορισμένων. Αλλά υπάρχει το έδαφος, και αυτό το έδαφος είναι δική μας ευθύνη", είπε.

"Φέρουμε μέρος της ευθύνης, διότι αυτός ο ολοκληρωτισμός τρέφεται από την υπεροψία που επιτρέψαμε να εγκατασταθεί στην κοινωνία μας. Τρέφεται από αυτήν την ύπουλη λέπρα που διαιρεί τα πνεύματα και, εάν αύριο δεν προσέξουμε, θα τα διαιρέσει ακόμη περισσότερο", προειδοποίησε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)