Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη: Εγκλωβισμένοι παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες

Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη: Εγκλωβισμένοι παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες
Sooc

Σε 1.500 ανέρχονται τα άτομα στα οποία από το πρωί του Σαββάτου οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επιτρέψει να διέλθουν τα σύνορα με την Ελλάδα και να μπουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου περίπου 1.800 άτομα περίμεναν να περάσουν τα σύνορα.

Στον καταυλισμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στην ουδέτερη ζώνη και τον οποίο επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός για μεταναστευτικά θέματα, Γιάννης Μουζάλας, είχαν εγκλωβιστεί στις 8 το βράδυ περίπου 2.000 άτομα καθώς δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν και ως εκ τούτου οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευσή τους.

Την Πέμπτη οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν ότι θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε κατόχους διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκεί από την Πέμπτη, χιλιάδες άτομα.

Απάντηση Μουζάλα στον Γάλλο ΥΠΕΣ: Κάνουμε καλά τη δουλειά μας

Απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε περάσει από την Ελλάδα, έδωσε ο κ. Μουζάλας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «δύο που βρέθηκαν ότι πέρασαν από την Ελλάδα είναι πλήρως ταυτοποιημένοι με δακτυλικά αποτυπώματα που δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Αυτό που μας έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε και απ' ότι φαίνεται όχι τυχαία. Και οι δύο πέρασαν μέσα από τις διαδικασίες της Ε.Ε. Αλλά επειδή δύο, δέκα, είκοσι πέρασαν από την Ελλάδα δεν θα πρέπει να συνδέουμε γραμμικά τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;»

«Υπάρχει σχέδιο. Θα απεγκλωβιστεί η κατάσταση»

Σε δηλώσεις του κ. Μουζάλα μετά την επίσκεψή του στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε από τη Σλοβενία και συνεχίστηκε σαν ντόμινο. «Έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ένα κομμάτι του μεταναστευτικού - προσφυγικού ρεύματος. Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου σε χώρες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί. Έχουμε σχέδιο πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν προς τα κάτω και να απεγκλωβιστεί η περιοχή. Υπάρχει σχέδιο και τις επόμενες ημέρες θα απεγκλωβιστεί η περιοχή», είπε.

Σύσκεψη για το προσφυγικό

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Κω) και να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, καταγράφηκαν οι ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ έγινε απολογισμός ως προς το έργο που έχει παραχθεί.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή