ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2015 17:46 EET | Updated 22/11/2015 17:46 EET

Ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού θα μεταβούν σύντομα στην Συρία

Anadolu Agency via Getty Images
ALEPPO, SYRIA - NOVEMBER 21: Armed opposition groups linked to the al Shamiya Front (Damascus Front) and Murat Brigades attack Daesh militants in the village of Harcele in northern Aleppo, Syria on November 21, 2015. (Photo by Huseyin Nasir/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, που η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να αναπτύξει στη Συρία, θα φθάσουν «πολύ σύντομα» στον προορισμό τους και αποστολή τους θα είναι να οργανώσουν τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκαρκ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού πρόεδρου, στην εκπομπή «Face the Nation», του CBS.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε στο τέλος του Οκτωβρίου άδεια για την ανάπτυξη 50 περίπου στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία σε ρόλο συμβουλευτικό και μη μάχιμο.

Οι αμερικανοί στρατιώτες θα συνδράμουν τον αραβο-κουρδικό συνασπισμό δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους , που απαρτίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από της Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού και από αραβικές και συριακές χριστιανικές ένοπλες οργανώσεις.

Οι τοπικές αυτές κουρδικές και αραβικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει μία «πολύ επιτυχημένη επιχείρηση» κατορθώνοντας να ανακαταλάβουν έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το Ισλαμικό Κράτος και να σκοτώσουν περί τους 300 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.

Στόχος των πολεμικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία θα είναι η απομόνωση της Ράκα, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είπε.

Γενικότερα, στόχος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού είναι «η ασφυξία στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία , μέσω πολλαπλών συντονισμένων χερσαίων επιθέσεων», εξήγησε προσθέτοντας ότι, εκτός της επίθεσης κατά της Ράκα στόχος είναι να κοπεί η επικοινωνία ανάμεσα στη Ράκα με τη Μοσούλη και η ανακατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)