Περσικοί «γάτοι» στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής: Ιρανικά F-14 Tomcat συνοδεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά που χτυπούν στόχους στη Συρία

Περσικοί «γάτοι» στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής: Ιρανικά F-14 Tomcat συνοδεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά που χτυπούν στόχους στη Συρία

Με τη Ρωσία να κλιμακώνει την επέμβασή της στη Συρία μετά την αεροπορική τραγωδία στο Σινά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, συνεχή είναι τα βίντεο τα οποία δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο με δράση ρωσικών βομβαρδιστικών – που πλέον περιλαμβάνουν και στρατηγικά βομβαρδιστικά, όπως το Tu-22M Backfire.

Οι εικόνες περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων cruise, ρίψεις βομβών και διάφορους τύπους πολεμικών αεροσκαφών- ενώ αίσθηση προκάλεσε σε μια μια περίπτωση και η εμφάνιση ιρανικών μαχητικών F-14 Tomcat (αλλά και ρωσικών Su-30SM) σε ρόλο συνοδείας των ρωσικών βομβαρδιστικών.

Οι εμφανίσεις των ιρανικών «γάτων» σε βίντεο ή/ και φωτογραφίες αποτελούν πάντα αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος για τον ειδικό Τύπο: Το θρυλικό Tomcat – το βαρύ μαχητικό που ήταν κάποτε σύμβολο της αεροπορικής ισχύος του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού- υπηρετεί εδώ και δεκαετίες στην ιρανική πολεμική αεροπορία, καθώς είχε ενταχθεί στο οπλοστάσιό της επί του Σάχη, πριν την ισλαμική επανάσταση. Ως εκ τούτου, η παρουσία του επιβλητικού F-14 στην αεροπορία μιας χώρας την οποία οι ΗΠΑ «παραδοσιακά» θεωρούσαν αντίπαλο αποτελούσε ανέκαθεν λόγο αμηχανίας για τις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Τα ιρανικά F-14 απέδειξαν την αξία τους στον μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ κατά τη δεκαετία του 1980, καθώς αυτά και οι χειριστές τους ήταν που πρακτικά κράτησαν, εν μέσω πολλών δυσχερειών (έλλειψη ανταλλακτικών λόγω εμπάργκο, απώλειες/ φυλακίσεις έμπειρων στελεχών λόγω των «εκκαθαρίσεων» από πλευράς του νεότευκτου τότε ισλαμικού καθεστώτος κ.α.) την ιρανική αεροπορία στον πόλεμο. Οπότε δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να ειπωθεί πως τα ιρανικά Tomcats έχουν «δει» περισσότερη δράση από τα αντίστοιχα αμερικανικά, που αποτελούσαν το «Top Gun» καμάρι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε το Ιράν, προσπαθώντας να τα κρατήσει λειτουργικά και ικανά για επιχειρήσεις (εκτιμάται μέχρι και το 203), προβαίνει σε αναβαθμίσεις με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια, αλλά και συχνά εντυπωσιακούς για την ευρηματικότητά τους αυτοσχεδιασμούς και «πατέντες». Πρόκειται για τα τελευταία Tomcats που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία στον κόσμο.

Δημοφιλή