ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2015 15:33 EET | Updated 23/11/2015 17:05 EET

Οι αρχές των Βρυξελλών έχουν στα χέρια τους άνδρα που συμμετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι

ASSOCIATED PRESS
Police patrol during an operation in the center of Brussels on Sunday, Nov. 22, 2015. Western leaders stepped up the rhetoric against the Islamic State group on Sunday as residents of the Belgian capital awoke to largely empty streets and the city entered its second day under the highest threat level. With a menace of Paris-style attacks against Brussels and a missing suspect in the deadly Nov. 13 attacks in France last spotted crossing into Belgium, the city kept subways and underground trams closed for a second day. (AP Photo/Virginia Mayo)

Έναν ανώνυμο άνδρα που κατηγορείται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι κρατούν οι αρχές στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον τέταρτο άνδρα στον οποίο απαγγέλουν κατηγορίες οι αρχές.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα, ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνέλαβαν οι αρχές στις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής την Δευτέρα. Δεκαπέντε εκ των 21 συνολικά συλληφθέντων έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Γιλέκο με εκρηκτικά σε κάδο απορριμάτων στο Παρίσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθαριστής εντόπισε «κάτι που μοιάζει με γιλέκο με εκρηκτικά» σε κάδο απορριμάτων στο προάστειο Μοντρούζ του Παρισιού. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται ενδεχομένως για το γιλέκο με το οποίο ήταν ζωσμένος ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ένας από τους φερόμενους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Ο τελευταίος εκτιμάται ότι κρύβεται στις Βρυξέλλες και δεν είναι ακόμα γνωστό εάν είναι ο άνδρας που έχουν συλλάβει οι αρχές στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, ο Σαλά Αμπντεσλάμ, αδελφός ενός βομβιστή αυτοκτονίας και ύποπτος κλειδί που παραμένει άφαντος μετά τις επιθέσεις, εντοπίστηκε μέσω του κινητού του τηλεφώνου τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, το βράδυ δηλαδή που διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, στο 18ο διαμέρισμα στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας και αργότερα σε περιοχή κοντά στο Μοντρούζ, στην κοινότητα Σατιγιόν.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες

Δρακόντεια παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας στην βελγική πρωτεύουσα. Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η κυβέρνηση του Βελγίου, το μετρό θα παραμείνει κλειστό και την Τρίτη. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα πανεπιστήμια. Η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται από την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προοδευτικά το μετρό. H καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται γαι τρίτη μέρα στον ύψιστο βαθμό συναγερμού.

Επίσης, οι επιβάτες που αναμένεται να ταξιδέψουν με τα τρένα υψηλής ταχύτητας τα οποία αναχωρούν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, όπως επίσης και οι επιβάτες των τρένων Thalys που αναχωρούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Nord του Παρισιού παρακαλούνται να προσέρχονται στους σταθμούς μισή ώρα νωρίτερα από την αναχώρησή τους, καθώς έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.