ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2015 08:56 EET | Updated 25/11/2015 08:57 EET

Ποια θα είναι τα ρωσικά αντίποινα μετά την κατάρριψη. Πούτιν: Δεν αποκλείονται άλλα περιστατικά

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin speaks with media in a joint press conference with his Iranian counterpart Hassan Rouhani, after signing documents during the Gas Exporting Countries Forum (GECF) in Tehran, Iran, Monday, Nov. 23, 2015. The meeting of the Gas Exporting Countries Forum (GECF) bring major producers such as Russia, Qatar and Algeria to Iran, which itself is the world's third largest producer after the U.S. and Russia. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει πως επιθυμεί κατέβασμα τόνων και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίζεται ότι θέλει αποκλιμάκωση μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από μαχητικά της χώρας του, η ρωσική πλευρά δείχνει να ετοιμάζει τα αντίποινά της.

Σε νέες δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «μετά από αυτό που συνέβη χθες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο. Οι πολίτες μας στην Τουρκία ενδεχομένως να τεθούν σε κίνδυνο, και αυτό πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο Εξωτερικών», είπε, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik. Παράλληλα, σημείωσε ότι η παρούσα τουρκική κυβέρνηση οδηγεί σκοπίμως τη χώρα προς την ισλαμοποίηση και πως η Ρωσία λαμβάνει πολύ σοβαρά το περιστατικό, οπότε και θα χρησιμοποιήσει «όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να επιβάλει την ασφάλεια».

Σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, η Ρωσία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, αναπτύσσοντας συστοιχίες πυραύλων S-400 και το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», με οδηγίες περί καταστροφής οποιασδήποτε απειλής προς την αεροπορική της βάση και τις δυνάμεις της στη χώρα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι τα βομβαρδιστικά από εδώ και στο εξής θα συνοδεύονται από καταδιωκτικά. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο παύσης των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων τρομοκρατών κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommsersant, που επικαλείται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το θερμό επεισόδιο αναμένεται να οδηγήσει στο πάγωμα ρωσοτουρκικών επιχειρηματικών και στρατιωτικών projects ύψους «δεκάδων δισ. δολαρίων». Ειδικότερα, επ'αμφιβόλω τίθεται η συνέχιση από τη Gazprom του προγράμματος του αγωγού TurkStream (ύψους 11,4 δισ. δολαρίων). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία φαίνεται ότι θα πάρει μεγάλη «οικονομική εκδίκηση», με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να σημειώνει πως κοινά projects θα ακυρωθούν και οι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν τα μερίδιά τους στη ρωσική αγορά.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως, όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλη της την ενέργεια από τη Ρωσία, περιλαμβανομένου του 60% του αερίου της και το 35% του πετρελαίου της. Η ρωσική Rosatom ήταν να χτίσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ενέργειας της Τουρκίας, ένα σχέδιο ύψους 20 δισ. δολαρίων. Ακόμη, οι Ρώσοι είναι, μετά τους Γερμανούς, η εθνικότητα που επισκέπτεται περισσότερο την Τουρκία, αποφέροντας τουριστικά έσοδα περίπου 4 δισ. δολαρίων ετησίως. Ωστόσο (δεδομένων και των προαναφερθέντων δηλώσεων Πούτιν), ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει συστήσει στους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται τη χώρα, και ήδη ένας από τους μεγαλύτερους ρωσικούς tour operators (Rosturism) έχει ανακοινώσει ότι θα παύσει προσωρινά τα ταξίδια στη χώρα, λόγω φόβων για τρομοκρατία.

Επίσης, σε πιο συγκαλυμμένο επίπεδο, θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία – η οποία έχει ήδη επιδίδεται σε συγκαλυμμένη δραστηριότητα εντός της Τουρκίας- να παρέχει στήριξη σε αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης, όπως οι Κούρδοι αντάρτες ή ακραία βίαια κινήματα, συν μια πιο ενδελεχή εκστρατεία για «κόψιμο φτερών» στις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες.