ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2015 16:37 EET | Updated 26/11/2015 16:38 EET

Σίγουρος ο Ερντογάν ότι στα μέσα Δεκεμβρίου ανοίγει το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during a mukhtars meeting at the presidential palace on November 26, 2015 in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan on November 26 said Turkey does not buy any oil from Islamic State, insisting that his country's fight against the jihadist group is 'undisputed'. AFP PHOTO/ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Το κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει «στα μέσα του Δεκεμβρίου», δήλωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία είναι αφιερωμένη στην κρίση των προσφύγων και μεταναστών και την αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας.

«Μας είπαν ότι το δέκατο έβδομο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει περί τα μέσα του Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο France 24.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ είχε διαβεβαιώσει ότι «θα ανοίξουμε, θεού θέλοντος, αυτό το κεφάλαιο την 14η ή την 15η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες». Το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αφορά την οικονομική και τη νομισματική πολιτική.

«Δεν περιοριζόμαστε σε αυτό και θα συνεργαστούμε για το άνοιγμα πέντε ή έξι επιπρόσθετων κεφαλαίων το 2016», συνέχισε ο Μποζκίρ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες η οποία έχει διακηρυγμένους στόχους να δοθεί νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις αλλά πάνω απ' όλα να «αναχαιτιστεί η ροή μεταναστών» προς την ΕΕ, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν την στενότερη συνεργασία της Τουρκίας όσον αφορά τους πρόσφυγες, ειδικά τους Σύρους.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια Σύρους, ελπίζει να λάβει σε αντάλλαγμα περισσότερη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, αισθητή βελτίωση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου για την είσοδο στην Ευρώπη για τους πολίτες της καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας εισδοχής της στην ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν πως θα χορηγηθεί στην Τουρκία βοήθεια που θα ανέλθει σε «3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο», δηλαδή «ως το τέλος του 2016», ενώ υπήρξε επίσης δέσμευση περί «φιλελευθεροποίησης στις βίζες για τους Τούρκους πολίτες».

«Όμως για εμάς (...) προέχει να μοιραστούμε το βάρος του προβλήματος των προσφύγων. Όσο περισσότερο μπορέσουμε να κατανείμουμε αυτό το βάρος, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων», έκρινε ο Τούρκος πρόεδρος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)