Το «ανοικτό μυστικό» του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ: Πόσα είναι τα όπλα που διαθέτει;

Το «ανοικτό μυστικό» του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ: Πόσα είναι τα όπλα που διαθέτει;

Με την κρίση στη Μέση Ανατολή λόγω του συριακού εμφυλίου και του ISIS και είναι σε πλήρη εξέλιξη, μπαίνοντας μάλιστα και σε «άγνωστα νερά» λόγω της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 από τα τουρκικά μαχητικά, αποκτά επιπλέον σημασία το να εξετάζει κανείς την στρατιωτική ισχύ των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή – και ως εκ τούτου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο, ως γνωστόν, διαθέτει έναν από τους πλέον αξιόμαχους στρατούς του κόσμου.

Επίσης, όταν μιλά κανείς για την στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, δεν γίνεται να μην αναφερθεί στο ζήτημα του πυρηνικού του οπλοστασίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον...«ανοικτά», αλλά ταυτόχρονα και τα πλέον «σκιώδη» μυστικά της Μέσης Ανατολής. Η ισραηλινή κυβέρνηση ουδέποτε παραδέχτηκε ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και όλοι ξέρουν ότι ισχύει κάτι τέτοιο (υπενθυμίζεται ότι ο τεχνικός Μορντεχάι Βανούνου είχε προβεί σε αποκαλύψεις το 1986). Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα είναι αυτά τα όπλα, και ποιες ήταν οι χώρες που το βοήθησαν να το αποκτήσει.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου του εβραϊκού κράτους ποικίλλουν. Σε πρόσφατη ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφαλείας (Institute for Science and International Security) σχετικά με τα αποθέματα πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση που διαθέτει το Ισραήλ εκτιμάται ότι, βάσει του διαθέσιμου πλουτωνίου και της εκτιμώμενης ποσότητας που θεωρείται ότι θα περιείχαν τα όπλα του Ισραήλ, υπάρχει μια «μέση τιμή»/ «μέσος όρος» της τάξης των 165, με τυπική απόκλιση 33: Γενικότερα, θεωρείται- σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο- ότι μιλάμε για ένα ελάχιστο 90 και ένα μέγιστο 290, ενώ μια τελική εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό τους στα τέλη του 2014 κάνει λόγο για 115 πυρηνικά όπλα.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ διαθέτει ένα μεγάλο εύρος τρόπων χρήσης τους, από τους βαλλιστικούς πυραύλους Jericho (οι πρώτοι αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960 με γαλλική βοήθεια) μέχρι αεροσκάφη ικανά για χρήση πυρηνικών, αλλά και υποβρύχια ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Δημοφιλή