ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/12/2015 14:22 EET | Updated 03/12/2015 14:22 EET

Η Frontex επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Anadolu Agency via Getty Images
GEVGELIJA, MACEDONIA - DECEMBER 02: Macedonian policemen stand guard as refugees wait behind a fence to cross the border between Greece and Macedonia, near the southern Macedonian town of Gevgelija on December 02, 2015. (Photo by Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images)

Επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα της Ελλάδας – ΠΓΔΜ, κατόπιν συμφωνάις με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)