ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2015 11:47 EET | Updated 03/12/2015 11:47 EET

Ο Ντράγκι διατηρεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017

Bloomberg via Getty Images
Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB), pauses before taking his seat for a news conference to announce the bank's interest rate decision at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, Dec. 3, 2015. The euro dropped the most in almost two weeks versus the dollar as investors braced for a European Central Bank meeting Thursday that economists said will result in policy makers expanding monetary stimulus. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Ο Ντράγκι ξαναπήρε το όπλο του και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξήγγειλε επίσης ότι θα διατηρηθεί το μηναίο ύψος του προγράμματος στα 60 δισ. ευρώ.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης του προγράμματος, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Στις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) θα περιλαμβάνονται και ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες, σημείωσε ακόμη.

Υπεραμυνόμενος των προηγούμενων αποφάσεών του, ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς και γι’ αυτό τα επεκτείνουμε. «Κάνουμε περισσότερα γιατί βλέπουμε ότι λειτουργούν και όχι επειδή αποτυγχάνουν» εξήγησε.

Οι αποφάσεις, συνέχισε, δεν ήταν ομόφωνες, αλλά έτυχαν της ευρείας πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα πάντα για την ανάπτυξη

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε δε την ετοιμότητα της ΕΚΤ για χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%.

«Έχουμε αρκετές επιλογές, μπορούμε για παράδειγμα, να ρυθμίσουμε τη χρονική διάρκεια, το μέγεθος και άλλους παραμέτρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων» τόνισε.

«Έχουν διαφανεί ορισμένοι κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού και ως εκ τούτου, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει μία σταθεροποίηση» διευκρίνισε εν συνεχεία και σημείωσε ότι οι προκλήσεις εντοπίζονται στις αναδυόμενες αγορές και στην ήπια ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Για το 2015, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% ενώ για το 2016 αναμένει αύξηση στο 1% και για το 2017 στο 1,6%.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο Ντράγκι αναθεώρησε στο 1,5% την αύξηση του ΑΕΠ για το 2015 έναντι 1,4% προηγουμένως. Διατήρησε αμετάβλητη στο 1,7% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 ενώ την αναβάθμισε στο 1,9% από 1,8% για το 2017.

«Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, αν και η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή» εκτίμησε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Απευθυνόμενος προς τις εθνικές κυβερνήσεις, κατέστησε αναγκαία την προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία και η υποτονική ανάπτυξη. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να παράσχουν στήριξη στην ανάκαμψη, παραμένοντας ωστόσο, εντός των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» πρόσθεσε και τόνισε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post