ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/12/2015 17:33 EET | Updated 03/12/2015 17:33 EET

Η λύση του Κυπριακού «βρίσκεται κοντά» εκτιμά ο Κέρι

JONATHAN ERNST via Getty Images
US Secretary of State John Kerry (C) shakes the hands of Cypriot President Nicos Anastasiades (R) and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) ahead of a a dinner at the UNFICYP Residence in Nicosia on December 3, 2015. Kerry's visit to Cyprus comes in a bid to boost intensified peace talks to reunify the long-divided Mediterranean island. AFP PHOTO / POOL / JONAHTAN ERNST / AFP / POOL / JONATHAN ERNST (Photo credit should read JONATHAN ERNST/AFP/Getty Images)

Χειροπιαστή πρόοδο στο Κυπριακό διαπίστωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μετά τις χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Κέρι, ο οποίος την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η λύση βρίσκεται κοντά». Αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα γίνει είπε.

Αυτή η πεποίθηση, πρόσθεσε, έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μετά τις σημερινές συναντήσεις του. «Αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου», επεσήμανε.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι, σημείωσε, εργάζονται σκληρά.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι μια βιώσιμη λύση και διαρκής λύση θα έχει ωφέλεια για την Κύπρο και όλη την περιοχή . «Η Κύπρος θα γίνει ένα επιχειρηματικό κέντρο. Θα είναι μοντέλο για άλλους τόπους που χρειάζονται πολυεθνικό μέλλον», είπε.

Ο κ. Κέρι τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που πρέπει, συμπεριλαμβανομένης τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Θετική και παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ακιντζί: Δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων με τον Κέρι

Πολύ χρήσιμη και περιεκτική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων μετά την λύση του Κυπριακού, και υπενθύμισε ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη, ότι το θέμα αυτό, θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο κ. Κέρι επιβεβαίωσε τη βούληση και αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού. Η υποστήριξη στη διαδικασία από μια τόσο σημαντική χώρα όπως οι ΗΠΑ, είναι σημαντική για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, Τουρκίας - ΕΕ και μεταξύ μιας πιθανής ομόσπονδης Κύπρου και της Τουρκίας, πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post