ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2015 14:55 EET | Updated 03/12/2015 14:55 EET

Άρχισε ο «πόλεμος των αγωγών» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας: «Πάγωμα» του Turkish Stream. Εναλλακτικές αναζητεί η Τουρκία

Bloomberg via Getty Images
Flow pipelines stand at the OMV AG Schwechat oil refinery in Schwechat, Austria, on Wednesday, Oct. 21, 2015. OMV, Austria's state-controlled oil and gas company, wrote down its exploration and production assets by about 1 billion euros ($1.1 billion) citing the slump in crude prices. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Σε «πάγωμα» των διεργασιών πάνω στο project του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προχώρησε η Μόσχα, στο πλαίσιο των αντιποίνων της για την κατάρριψη του Su-24 από τουρκικά μαχητικά κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για τον Turkish Stream έχουν ανασταλεί» είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, υπενθυμίζοντας ότι ο αγωγός ήταν θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της Ρωσοτουρκικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία.

Το συγκεκριμένο project της Gazprom ήταν σε κατάσταση αναμονής από το περιστατικό και μετά, αναμένοντας οδηγίες από τη ρωσική κυβέρνηση, με πηγή της εταιρείας να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι αναμενόταν μια τέτοια εξέλιξη. Δεύτερη πηγή εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό που θα συμβεί θα είναι αναβολή για μερικά χρόνια και όχι πλήρης ακύρωση.

Η έναρξη των εργασιών ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αλλά καθυστέρησε λόγω μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Στο μεταξύ, η Τουρκία συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν σε επιτάχυνση των εργασιών για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (Trans-Anatolian Pipeline), με στόχο να ολοκληρωθεί πριν το 2018, όπως ήταν προσχεδιασμένο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, στην αζερική πρωτεύουσα Μπακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε παράλληλα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μοιραστεί με τις αρχές της Ρωσίας στοιχεία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία.

Πρόκειται για μια ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ποικιλομορφίας όσον αφορά στις πηγές ενέργειας της χώρας, μετά τις εξελίξεις με τη Ρωσία. Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε το Κατάρ για συζητήσεις πάνω στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, η ροή αερίου από την Ρωσία προς την Τουρκία γίνεται κανονικά, όπως είπε στο Reuters πηγή της Gazprom. Σημειώνεται ότι πέρυσι η Gazprom εξήγαγε 27,4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Stream, που περνά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post