ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2015 09:29 EET | Updated 04/12/2015 10:22 EET

Reuters: Ισραηλινοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν εναντίον των ρωσικής προέλευσης S-300 στην Ελλάδα

AFP via Getty Images
An S-300 PMU-1 anti-aircraft missile launches during a Greek army military exercise near Chania on the island of Crete on December 13, 2013. Greece is the first NATO country to try the Russian long-range missile system. AFP PHOTO / Costas Metaxakis (Photo credit should read Costas Metaxakis/AFP/Getty Images)

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν «σιωπηλά» δοκιμάσει τρόπους αντιμετώπισης του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού/ αντιπυραυλικού συστήματος S-300 (το οποίο η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή) κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, οι ελληνικοί S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων της ελληνικής και της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας τον Απρίλιο – Μάιο. Η εν λόγω ενεργοποίηση επέτρεψε στα ισραηλινά μαχητικά να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα «εγκλωβισμού» των S-300, συλλέγοντας δεδομένα για το ραντάρ του και το πώς θα μπορούσε να «τυφλωθεί» ή να παραπλανηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι S-300 είναι ένα από τα συστήματα με τα οποία πιθανώς να έρθει αντιμέτωπη η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σε περίπτωση πληγμάτων στη Συρία ή το Ιράν. Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε, S-300 έχει αρχίσει να προμηθεύει η Ρωσία στο Ιράν, επιβεβαίωσε ο Βλάντιμιρ Κόζιν, προεδρικός σύμβουλος για στρατιωτική/ τεχνική συνεργασία, στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Πηγή που ανήκει στον χώρο της άμυνας στη συγκεκριμένη περιοχή ανέφερε ότι η Ελλάδα προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, τουλάχιστον μία φορά μέσα στο έτος. Είναι ακόμα ασαφές εάν το Ισραήλ έχει κοινοποιήσει τις διαπιστώσεις/ ευρήματά του σε συμμαχικές χώρες.

«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε επιχειρήσεις ισραηλινών μαχητικών κατά αντιαεροπορικών συστημάτων» σημείωσε η μία πηγή, ενώ άλλες δύο επεσήμαναν ότι οι S-300 της Κρήτης ήταν μεταξύ των συστημάτων που ενεργοποιήθηκαν. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι εν λόγω πηγές μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας και χωρίς να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους, ενώ οι ελληνικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν τη χρήση S-300 κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο Απρίλιο- Μάιο ή σε παρόμοιες ασκήσεις το 2012 και το 2010. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι γενική πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να δοκιμάζουν τις δυνατότητες του συστήματος.