ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2015 03:20 EET | Updated 04/12/2015 03:20 EET

H Ρωσία «κλείνει» σταδιακά τους ουρανούς της Μέσης Ανατολής: S-300 στο Ιράν

ASSOCIATED PRESS
FILE In this undated file photo a Russian S-300 anti-aircraft missile system is on display in an undisclosed location in Russia. Israel expressed concern on Monday, May 13, 2013, over what its officials say is an imminent sale of Russian S-300 anti-aircraft missiles to Syria. (AP Photo, File)

Αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα S-300 έχει αρχίσει να προμηθεύει η Ρωσία στο Ιράν, επιβεβαίωσε ο Βλάντιμιρ Κόζιν, προεδρικός σύμβουλος για στρατιωτική/ τεχνική συνεργασία, στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Το συμβόλαιο είναι εν ενεργεία. Έχουν αρχίσει» είπε, ερωτηθείς σχετικά. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία, Μεχντί Σανάι, τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει ότι η χώρα του έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τους πρώτους S-300.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, το νέο συμβόλαιο για την πώληση S-300 στο Ιράν είχε «ενεργοποιηθεί» στις αρχές του Νοεμβρίου, έχοντας λάβει την τελική έγκριση από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος ήρε την απαγόρευση που ήταν σε ισχύ για την πώληση του συστήματος στο Ιράν – το οποίο θα λάβει την έκδοση S-300PMU-2.

Η Ρωσία και το Ιράν είχαν υπογράψει το 2007 συμβόλαιο για την αγορά πέντε πυροβολαρχιών, αλλά το φθινόπωρο του 2010 ο τότε πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προβεί σε απαγόρευση. Το ύψος του συμβολαίου ήταν άνω των 800 εκατ. Η προκαταβολή είχε επιστραφεί στο Ιράν.

H εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την αποστολή του καταδρομικού «Moskva» και πυραύλων S-400 στις δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είναι - όπως και η Ρωσία- ένας από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησης του Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι οι S-300 συναντώνται και στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.