ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/12/2015 04:12 EET | Updated 05/12/2015 07:12 EET

Νέες μειώσεις συντάξεων φέρονται να ζητούν οι δανειστές, απορρίπτοντας τις αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών

Sooc

Νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, με μεγάλες μειώσεις, φέρονται να ζητούν οι δανειστές, απορρίπτοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του κενού στο Ασφαλιστικό μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Οι δανειστές φέρονται να έχουν επεξεργαστεί και θέσει υπόψιν της ελληνικής κυβέρνησης τρία σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο για να εξοικονομηθεί το αναγκαίο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντάξεων από τα 800 ευρώ και πάνω, αλλά σε ποσοστό 15%. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ που όμως για να παραμείνει στα κρατικά ταμεία το 1,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 30%.

Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί επιπλέον το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 75% στο 45% ή 55% καθώς όπως λένε τα κράτη - μέλη που καλούνται να ψηφίσουν τη βοήθεια στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν απορρίψει και το σχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως αναφέρθηκε, επειδή δεν μειώνει τους εισαγωγικούς μισθούς και δεν συνδέονται οι αυξήσεις με την παραγωγικότητα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, υποστηρίζοντας ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.

Sponsored Post