Την έκδοση Σύρου που κατηγορείται για πλαστογραφία στις ΗΠΑ επέτρεψε ο Άρειος Πάγος

Την έκδοση Σύρου που κατηγορείται για πλαστογραφία στις ΗΠΑ επέτρεψε ο Άρειος Πάγος
Sooc

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για έκδοση του Σύρου Η.Κ. στην Αμερική, προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή, και έκανε δεκτό το αίτημα του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια για τη σύλληψη και έκδοση του Σύρου Η.Κ. στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα απέρριψε την έφεση του Σύρου κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε ταχθεί υπέρ του αιτήματος του δικαστηρίου της Κολούμπια για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Σύρος υποστήριζε ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδεψαν, οδηγώντας τον στη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας στην οποία δεν θα είχε οδηγηθεί μόνος του.

Κατά την δικαστική πορεία που διέτρεξε ο Σύρος ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε ότι προέβη σε κατασκευή πλαστών διαβατηρίων, αλλά επισήμανε ότι δεν έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Σύρου, ανέφερε ότι ο Η.Κ. δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές (οι οποίες έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του) ο Η.Κ. το περασμένο καλοκαίρι είχε επαφές στην Αθήνα με Αμερικανό πράκτορα και ανέλαβε έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, την κατασκευή 4 πλαστών διαβατηρίων. Μια από τις συναντήσεις αυτές ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού πράκτορα.

Ο Σύρος είναι ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι Ελληνικές δικαστικές αρχές του αποδίδουν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου - εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ' εξακολούθηση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή