ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/12/2015 15:20 EET

Μετά τον θόρυβο το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι αποσύρει τη διάταξη για συλλογή αποδείξεων και το 2015

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken Sept. 30, 2015, Yiannis Fragiskos, owner of a souvenir shop, displays a receipt inside his shop at the port of the Greek Aegean island of Naxos. For decades, Greece’s Aegean islands enjoyed a value added tax rate 30 percent lower than the rest of the country, to offset increased transportation costs and prevent their dwindling permanent populations from deserting them altogether, but now the islands are losing that benefit as part of creditor-demanded reforms for Greece'

Αλαλούμ φαίνεται να επικρατεί μετά τις πρώτες πληροφορίες ότι και το 2015 οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν αποδείξεις στις δηλώσεις εισοδήματος. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών νωρίς το βράδυ της Δευτέρας φέρεται να δηλώνουν ότι τελικά δεν θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο η υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων στις δηλώσεις εισοδήματος για το 2015. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν πως θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Επίσης, γινόταν ακόμη λόγος και για επιβολή προστίμου ύψους 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους εάν οι αποδείξεις δεν δηλωθούν ή και δεν υπάρχουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου και για τις δηλώσεις εισοδήματος το 2015.

Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος (για το 2016), καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.