Ξεκινά η μάχη του Ασφαλιστικού: Πού τα βρίσκουν και που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Ξεκινά η μάχη του Ασφαλιστικού: Πού τα βρίσκουν και που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές
sooc

Στη μάχη του Ασφαλιστικού πέφτει από σήμερα Πέμπτη η κυβέρνηση προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή με τους δανειστές και να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση για την οποία έχει δεσμευτεί με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο, ενώ ανοιχτή παραμένει η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσέρχεται στη διαπραγμάτευση έχοντας λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να διαφυλάξει τις κύριες συντάξεις από περαιτέρω μειώσεις, παρουσιάζοντας μια σειρά εναλλακτικών κινήσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από τις δαπάνες του Ασφαλιστικού το 2016.

Η απόσταση ωστόσο που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστια και οι διαφορές ξεκινούν ακόμα και από τη βασική παραδοχή του ποσού που θα πρέπει να διασφαλίσει η κυβέρνηση μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν σε παρεμβάσεις που θα φέρουν περικοπές 0,4% του ΑΕΠ (700εκατ ευρώ), καθώς το υπόλοιπο 0,6% των παρεμβάσεων έχουν εξασφαλιστεί από την αύξηση των εισφορών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί και ήδη εφαρμόζονται.

Παρόλα αυτά οι δανειστές φαίνεται να αμφισβητούν ότι η αύξηση των εισφορών στους συνταξιούχους θα φέρουν τουλάχιστον 1,1δισ ευρώ με αποτέλεσμα να επιμένουν ότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να αποφασιστούν θα πρέπει να φέρουν περισσότερα χρήματα.

Ή απάντηση της κυβέρνηση στη συζήτηση περί νέας περικοπής στις κύριες συντάξεις είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες, για τουλάχιστον μια τριετία προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα που προβλέπονται έως το 2018 από το τρίτο μνημόνιο. Η πρόταση ωστόσο δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους δανειστές οι οποίοι θεωρούν ότι η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους θα προσθέσει νέα βαρίδια στην προσπάθεια να γίνει ανταγωνιστικότερη η οικονομία. Με αυτή την άποψη έχουν συνταχθεί και οι εργοδοτικοί φορείς οι οποίοι εκτιμούν ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα φέρει νέα λουκέτα και απολύσεις στην αγορά.

Το δεύτερο μέτωπο της αντιπαράθεσης

Το δεύτερο μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνηση και θεσμών αναμένεται να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση προτείνει να μην πέσει κάτω από το 60%, ενώ οι θεσμοί προτείνουν να κυμανθεί μεταξύ 45% και 50%. Αντίστοιχα ανοιχτό παραμένει και το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων για την Εθνική Σύνταξη στην οποία θα προστίθεται η αναλογική.

Ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια, επιμένοντας ότι τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης θα δοθούν σε όσους συμπληρώσουν 15 χρόνια ασφάλισης.

Αντίθετα από τις κύριες συντάξεις που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δεχθεί και νέες μειώσεις, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθιστώντας βέβαιες τις νέες μειώσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση προτείνει για τις επικουρικές μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% για όσες ξεπερνούν τα 173 ευρώ, ενώ προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος προτείνει την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Που υπάρχει συμφωνία

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο στο θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν στη δημιουργία ενός υπερ - Ταμείου κύριας Ασφάλιστης για όλους και ενός υπερ - φορέα για τις επικουρικές. Το νέο μοντέλο θα προβλέπει τη ένταξη ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε ένα Ταμείο με τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ να παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ.

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις, κυβέρνηση και δανειστές είχαν ακόμα ένα γύρο διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει εξερχόμενος της συνάντησης ότι «καταγράφουμε τα θέματα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, ενώ επιχειρείται να βρεθεί κοινός τόπος στη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Αντίθετα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές αναφορικά με τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση ενημερώθηκαν σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας προκειμένου τις επόμενες μέρες να υπάρξει διυπουργική συνεργασία ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι εναπομείνασες λεπτομέρειες ενώ για τους αυτοκινητόδρομους έγινε συζήτηση επί τεχνικών λεπτομερειών για την ολοκλήρωση των έργων. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τους παραχωρησιούχους και όχι με την χρηματοδότηση των έργων καθώς το θέμα αυτό έχει επιλυθεί.

Σημεία σύγκλισης υπήρξαν και στο θέμα του ΑΔΜΗΕ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται τη διατήρηση από το δημόσιο του 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ με το 49% να περνάει σε ιδιώτες – είτε μέσω πώλησης είτε μέσω χρηματιστηρίου. Καταρχήν συμφωνία υπάρχει και για τη διαδικασία αποπληρωμής της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου και όχι με την καταβολή άμεσου τιμήματος.

Απόσταση ωστόσο υπάρχει ακόμα αναφορικά με το management καθώς η κυβέρνηση ότι κατά τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού management ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι η μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιώτες θα λειτουργούσε προς όφελος της αγοράς.

Δημοφιλή