ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/12/2015 03:20 EET | Updated 10/12/2015 04:20 EET

Τα μαζεύει ο Αλεξιάδης: Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος σε όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις

sooc

Για παραπληροφόρηση έκανε λόγο ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σχετικά με σενάρια αναδρομικών φόρων.

Δεν είπα ποτέ ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι για το 2015. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος σε όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα βάζαμε πρόστιμο 22% στον κόσμο, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Προκειμένου να καλυφθεί το κενό νόμου που υπήρχε, όπως είπε, ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες και ήρθε σαν πρόταση το να υπάρχει μια νομοτεχνική βελτίωση-ρύθμιση.

«Δεν θα πηγαίναμε τον Δεκέμβριο του 2015 να βάλουμε φόρο 22% στον κόσμο για τις αποδείξεις. Νομοτεχνικά θα λύναμε το θέμα» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης. Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα προέβλεπε αυτή η νομοτεχνική ρύθμιση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη επικράτησε αλαλούμ με την συλλογή αποδείξεων, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν αποδείξεις στις δηλώσεις εισοδήματος. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν επίσης πως γινόταν ακόμη λόγος και για επιβολή προστίμου ύψους 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους εάν οι αποδείξεις δεν δηλωθούν ή και δεν υπάρχουν.

Ωστόσο λίγο μετά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν κάτι τέτοιο και υπογράμμισαν ότι δεν θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο η υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων στις δηλώσεις εισοδήματος για το 2015.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.