ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/12/2015 06:17 EET | Updated 12/12/2015 06:23 EET

Σε ξένα funds τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. Ποιοι εξαιρούνται σε πρώτη φάση

(AUSTRALIA & NEW ZEALAND OUT) GENERIC savings, escalating interest rates, home loan, 19 February 2004. AFR Picture by GABRIELE CHAROTTE (Photo by Fairfax Media via Getty Images)
Fairfax Media via Getty Images
(AUSTRALIA & NEW ZEALAND OUT) GENERIC savings, escalating interest rates, home loan, 19 February 2004. AFR Picture by GABRIELE CHAROTTE (Photo by Fairfax Media via Getty Images)

Η συμφωνία με τους δανειστές ανοίγει την αγορά των κόκκινων δανείων μόνο για τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια αλλά όχι για την πρώτη κατοικία τα οποία θα εξαιρεθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου μαζί με τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.

Μετά από την ημερομηνία αυτή και όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα υπάρξει νέο πλαίσιο για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρακτικά, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Ημερησία, «άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τα ξένα funds να πάρουν στα χέρια τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από ψηφίσεως του νόμου δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά στη δευτερογενή αυτή αγορά και τα σπίτια θα περνούν σε χέρια άλλων. Υπάρχουν για παράδειγμα δανειολήπτες που δεν πληρώνουν το δάνειο που πήραν για να κτίσουν κάποιο εξοχικό ή ένα δεύτερο σπίτι. Πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους ξένους, να πουλήσουν ένα «πακέτο» τέτοιων δανείων σε χαμηλές τιμές και οι νέοι «ιδιοκτήτες» να μπορούν να τα διαχειριστούν κατά το δοκούν».

Επιπροσθέτως μετά την ψήφιση του νόμου όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρείες – distressed funds,  που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους. Αυτές οι επιχειρήσεις είτε θα οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση είτε θα υπάρχει μια διαδικασία εξυγίανσης, εφόσον είναι βιώσιμες.

Πηγή: Ημερησία

Sponsored Post