Ρωσικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού βόρεια της Λήμνου

Ρωσικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού βόρεια της Λήμνου
Russian naval ships Kerch and Smetlivy (ÐÐÐ ÐеÑÑÑ Ð¸ ÐÐРСмеÑливÑй)
Russian naval ships Kerch and Smetlivy (ÐÐÐ ÐеÑÑÑ Ð¸ ÐÐРСмеÑливÑй)
Nick Savchenko/Flickr

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Αιγαίο όταν το ρωσικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Smetlivy» (κλάσης Kashin) άνοιξε πυρ κατά τουρκικού σκάφους προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό συνέβη 12 ναυτικά μίλια από τη Λήμνο στο βόρειο Αιγαίο.

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το ρωσικό αντιτορπιλικό βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό πλοίο και παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η απόσταση μεταξύ των δύο πλοίων ήταν τα 1.000 μέτρα και το τουρκικό και όταν το αλιευτικό έφτασε στα 600 μέτρα μακρυά από το Smetlivy το πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ με ελαφριά όπλα και στόχο κάποιο σημείο μπροστά από την τουρκική τράτα έτσι ώστε να αναγκαστεί να αλλάξει πορεία και να αποφευχθεί η σύγκρουση.

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκικής πρεσβείας στη Ρωσία σχετικά με το συμβάν» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) ωστόσο οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ έπειτα από την κατάρριψη (στις 24 Νοεμβρίου) στα σύνορα με τη Συρία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που επιχειρούσε κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους από τουρκικό F-16. Τότε ένας Ρώσος πιλότος έχασε τη ζωή του, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για πισώπλατο μαχαίρωμα και υπογράμμισε πως η Τουρκία έκανε ένα μεγάλο λάθος. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το ρωσικό μαχητικό είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό την Κυριακή ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε στο προσωπικό του να πηγαίνει στη Ρωσία για διακοπές, στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας

Military attaché at the Turkish embassy in Moscow urgently invited to the Russian Ministry of Defence in connection with...

Δημοσιεύτηκε από Минобороны России στις Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Δημοφιλή