Κυβέρνηση: Οι δανειστές δεν αμφισβητούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Δεν έχει γίνει κουβέντα για νέα μέτρα

Κυβέρνηση: Οι δανειστές δεν αμφισβητούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Δεν έχει γίνει κουβέντα για νέα μέτρα
Sooc

«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των στοιχείων του προϋπολογισμού» έλεγε στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας, χαρακτηρίζοντας ως «εικοτολογίες τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας» περί νέων απαιτήσεων των θεσμών.

Όπως λέει ο ίδιος παράγοντας με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές δεν έχει γίνει καμία αναφορά κατά τη διάρκεια των επαφών σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και συνεχίζει «μια τέτοια κουβέντα είναι ιδιαίτερα πρώιμη, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν βάλει στον τραπέζι το θέμα του προϋπολογισμού».

Η ανάγκη λήψης ή μη επιπλέον μέτρων θα κριθεί από τη διαπραγμάτευση μια σειράς παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Όπως εξηγεί, οι δανειστές συνηθίζουν να ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα για μια αναμφισβήτητα δύσκολη διαπραγμάτευση. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει, όπως σημειώνει ο ίδιος, ότι υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων μέσα στο 2016.

Ακόμα υπάρχουν πολλά κομμάτια για να συμπληρωθεί το παζλ της δημοσιονομικής εικόνας, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το που θα «κάτσει» η ύφεση το 2015 όπως και τι θα γίνει με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, οι οποίοι θα εισπραχθούν έως και το Φεβρουάριο και λογιστικά υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2015.

Η δύσκολη αξιολόγηση

Δεδομένο είναι ότι οι δανειστές με όλους τους τρόπους ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να μην χαλαρώσει στην εφαρμογή του Μνημονίου. Ο Ιανουάριος (εάν ξεκινήσει τότε η αξιολόγηση) προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος καθώς τα ζητήματα που εκκρεμούν μπορεί να προκαλέσουν και εμπλοκές και νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών χαρακτηρίζουν την πρώτη αξιολόγηση ως τη σημαντικότερη ολόκληρου του προγράμματος. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο είναι εμπροσθοβαρές, γεγονός που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα σημαίνει την υλοποίηση τουλάχιστον του 60% της συμφωνία.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι εάν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης φέρει συμφωνία και για το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη φορολόγηση των αγροτών, τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, τότε θα έχει συμφωνηθεί τουλάχιστον το 80% του προγράμματος.

Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά όλα τα δημοσιονομικά θέματα σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα έτη 2017-2018-2019 που θα εξειδικευθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα αλλά και στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί στον προϋπολογισμό του 2016, αλλά μένει να εξεταστεί η απόδοση τους.

Δημοφιλή