ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2015 04:26 EET | Updated 21/12/2015 04:27 EET

Αγώνας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία: Προσπάθεια του Λαϊκού Κόμματος, με τους Σοσιαλιστές να περιμένουν

ASSOCIATED PRESS
Popular Party supporters shout slogans outside the party's headquarters following the national elections in Madrid, Sunday, Dec. 20, 2015. A strong showing Sunday by a pair of upstart parties in Spain's general election upended the country's traditional two-party system, with the ruling Popular Party winning the most votes but falling far short of a parliamentary majority and at risk of being booted from power. (AP Photo/Paul White)

Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του το βράδυ της Κυριακής, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές.

«Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του.

«Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε το PP σε πρώτη πολιτική δύναμη», σημείωσε επίσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες -20 λιγότερες απ'ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011-, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Παράλληλα ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ciudadanos, οι οποίοι εξασφάλισαν 40 έδρες στις χθεσινές εκλογές και κατέλαβαν την τέταρτη θέση μετά το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο εξασφάλισε 69 έδρες, δήλωσε ότι το κίνημά του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Θα έχουμε έναν αποφασιστικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας η οποία θα μπορεί να αλλάξει αυτήν την χώρα» , δήλωσε ο Άλμπερτ Ριβέρα στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Γαλλικό Πρακτορείο)