ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2015 05:43 EET | Updated 21/12/2015 09:06 EET

Ισπανία: Ο Ραχόι «κυνηγάει» εταίρους μετά την «Πύρρειο Νίκη»: Γιατί ανέβηκαν Podemos, Σοσιαλιστές και Ciudadanos

ASSOCIATED PRESS
Podemos party leader Pablo Iglesias celebrates before talking to the press following the latest official results in Madrid, Sunday, Dec. 20, 2015. A strong showing by upstart parties Podemos and Ciudadanos is threatening to upend the country's traditional two-party system in Spain's general election, with exit polls and early results projecting that the ruling Popular Party won the most votes but fell far short of a parliamentary majority and risks being booted from power.(AP Photo/Emilio Morenatti)

Μεγάλες δυσκολίες αναμένεται να συναντήσει ο Μαριάνο Ραχόι στο να βρει κυβερνητικό εταίρο μετά την «Πύρρειο Νίκη» του στις ισπανικές εκλογές, με το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα να αλλάζει άρδην.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, παρά την εκλογική καθίζηση που υπέστη το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) ο επικεφαλής του και απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πηδάλιο της χώρας. «Κερδίσαμε τις εκλογές και όποιος κερδίζει τις εκλογές, πρέπει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε τα χαράματα της Δευτέρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δεν διευκρίνισε ωστόσο με ποιο ή ποια κόμματα θα συνεργαστεί για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Μετά την άνοδο των μικρών κομμάτων όπως το αριστερό κόμμα Podemos, που κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση σε απόσταση αναπνοής από τους Σοσιαλιστές (PSOE), η αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου για το Λαϊκό Κόμμα προοιωνίζεται σε περίοδο μακράς πολιτικής αστάθειες. Αυτό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συνδέεται άμεσα με την επώδυνη πολιτική των μεταρρυθμίσεων του Ραχόι που έβγαλε την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης από την κρίση. Ωστόσο για τους Ισπανούς αυτή η επιτυχία κόστισε θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας σήμερα ξεπερνά το 20% και είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά το ελληνικό. Έτσι πολλοί Ισπανοί θέλησαν να τιμωρήσουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό για την πολιτική λιτότητας, που επιβάρυνε την καθημερινότητά τους αλλά και για τα σκάνδαλα διαφθοράς στις τάξεις του ΡΡ.

Από την ανατροπή του δικομματικού συστήματος θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αριστεροί Podemos, οι οποίοι όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκαν στην πολιτική λιτότητας και έκαναν την πραγματική έκπληξη αγγίζοντας σχεδόν το 21% των ψήφων. Η άλλη έκπληξη των χθεσινών βουλευτικών εκλογών ήρθε από το φιλελεύθερο Ciudadanos, το οποίο με ποσοστό 14% θα μπορούσε χρησιμεύσει ως «δεκανίκι» του Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο τα εκλογικά ποσοστά και των δύο κομμάτων μαζί δεν επαρκούν για μια σταθερή κυβέρνηση.

Η «επόμενη ημέρα»

Το μετεκλογικό τοπίο δεν διευκολύνει την σύμπτυξη κυβέρνησης συνασπισμού. Συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού κατά το γερμανικό πρότυπο θα ήταν εφικτή, αλλά θεωρείται απίθανο σενάριο. Κατά την προεκλογική εκστρατεία οξύνθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Ραχόι και στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες σε τέτοιο βαθμό που το ρήγμα έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Αριστερή συμμαχία με τους Podemos επίσης δεν συγκεντρώνει την επιθυμητή πλειοψηφία.

Ένα άλλο ενδεχόμενο θα ήταν και το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών, αλλά είναι μάλλον απίθανο λόγω της ενισχυμένης θέσης των αριστερών κομμάτων. Ο Μαριάνο Ραχόι, έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, παραδέχθηκε ότι η Ισπανία εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη φάση. Λόγω της κατάστασης οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ενδέχεται να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείονται νέες εκλογές.