ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/12/2015 15:41 EET | Updated 21/12/2015 15:59 EET

Επιτέλους! Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών της ΝΔ. 4 στους 10 ψήφισαν Μεϊμαράκη

Eurokinissi

Μετά από ένα 24ωρο περίπου από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες του α' γύρου των εκλογών της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα αυτά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης βγήκε πρώτος συγκεντρώνοντας το 39,51% των ψήφων. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαφορά περί τις 11 μονάδες από τον κ. Μεϊμαράκη, αφού συγκέντρωσε το 28,27% των ψήφων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 21,15% ενώ τελευταίος ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με διψήφιο αριθμό, αφού έφτασε το 11,07%.

Όπως τόνισε ο κ. Τραγάκης, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν το 85% της ενσωμάτωσης, ήτοι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι από 1062 εκλογικά κέντρα εκ των συνολικών 1251.

Συνολικά η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες της γαλάζιας παράταξης, αφού έφτασε τις 400.000. Αριθμός ωστόσο αισθητά μικρότερος των 781.136 που ψήφισαν στις εκλογές του 2009.

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων -όλα τα προηγούμενα ποσοστά αφορούσαν εκτιμήσεις- οφείλεται στο γεγονός ότι βάσει καταστατικού της ΝΔ, θα πρέπει να συγκριθούν τα αποτελέσματα που έρχονται από τα φαξ -παραδοσιακή μέθοδος- με τα ηλεκτρονικά.

Ο κ. Τραγάκης πάντως υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η διασταύρωση των στοιχείων από τα φαξ και το ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα και από τα 1251 εκλογικά τμήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκει τους δύο υποψηφίους που ετοιμάζονται για τον β' γύρο εκλογών (ο οποίος θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου) αισιόδοξους για τη νίκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ. Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για γραμμή προς τους ψηφοφόρους του, και μίλησε με θερμά λόγια για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε δήλωση στήριξης, όμως κατά την προεκλογική περίοδο πιο έντονη ήταν η σύγκρουση με τον Μεϊμαράκη.

Όσον αφορά στα άλλα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, ήδη από το βράδυ της Κυριακής το δεξί χέρι και έμπιστος σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε τον Μάκη Βορίδη, με προφανή στόχο να τον πείσει να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ανάλογο ήταν και το τηλεφώνημα - και πάλι από τον Γιάννη Αγγέλου - προς τον άλλοτε υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, οποίος επίσης είχε βρεθεί ανοιχτά στο πλευρό της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα.

Την ίδια στιγμή, ανάλογου περιεχομένου τηλεφωνικές βολιδοσκοπήσεις ξεκινούσαν και από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να δέχεται εισηγήσεις να κινηθεί «επιθετικά» σε προσπάθεια να φρενάρει εν τη γενέσει της την παρασκηνιακή εμπλοκή από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

Διαβάστε επίσης:

Sponsored Post