Οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσο κοστίζουν: Στα 15 δισ. το ετήσιο μισθολογικό τους κόστος

Λύθηκε ο γρίφος της μεταπολίτευσης: Στα 15 δισ. ευρώ ετησίως το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
eurokinissi

Για πολλά χρόνια αποτελούσε ένα από τους μεγαλύτερους γρίφους, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά και για τους υπουργούς Οικονομικών. Υπήρξαν υπουργοί που δεν γνώριζαν ούτε πόσοι ήταν, ούτε πόσο κόστιζαν στο ελληνικό κράτος. Ο λόγος; Για το μισθολογικό κόστος των όσων απασχολούνται στο Δημόσιο στη χώρα μας.

Πλέον, όμως ο γρίφος αυτός της μεταπολίτευσης έχει λυθεί. Η απογραφή των υπαλλήλων του δημοσίου το 2013, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, οδήγησε σε νέα δεδομένα, καθώς τίποτα δεν μένει κρυφό, μέχρι και του τελευταίου ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, στα οποία περιλαμβάνονται τακτικές και πρόσθετες αποδοχές υπαλλήλων, των ενταγμένων στο σύστημα πληρωμής της ΕΑΠ φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, κατά την τελευταία τριετία, το μισθολογικό κόστος έχει ως εξής:

- Το 2013 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 14.931.884.840,24 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 758.490.

- Το 2014 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 15.243.935.699,49 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 769.543 ενώ

- Το 2015 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 14.915.054.098,70 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανήλθε σε 738.076.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αρχεία που με ευθύνη τους «ανεβάζουν» οι εκάστοτε εκκαθαριστές στο σύστημα της ΕΑΠ. Ο δε αριθμός των δικαιούχων μεταβάλλεται καθώς περιλαμβάνονται, συμβασιούχοι, εξωτερικοί συνεργάτες, υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Στην έκτη θέση η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην έκτη θέση της ΕΕ αναφορικά με το κόστος των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία βασιζόταν σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για το έτος 2014, η Ελλάδα δαπανά το 12% του ΑΕΠ της για τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών της.

Πρώτη στην κατάταξη βρισκόταν η Δανία με το αντίστοιχο ποσοστό δαπανών στο 16,9% του ΑΕΠ της και ακολουθούσαν η Φινλανδία με 14,3% του ΑΕΠ της, η Γαλλία με 13%, η Σουηδία με 12,7% και το Βέλγιο με 12,5%. Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, με ποσοστό δαπανών 11,8% του ΑΕΠ.

Δημοφιλή