ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 08:57 EET | Updated 23/12/2015 08:57 EET

Τον Ιανουάριο οι εργασίες για την κατασκευή δύο ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Oct. 26, 2010 file photo, a worker rides a bicycle in front of the reactor building of the Bushehr nuclear power plant, just outside the southern city of Bushehr. (AP Photo/Mehr News Agency, Majid Asgaripour, File)

Η Ρωσία επρόκειτο να ξεκινήσει την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο Ιρανό αξιωματούχο.

Η είδηση έρχεται ένα χρόνο μετά την συμφωνία Μόσχας – Τεχεράνης που επιτρέπει την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στο ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Bushehr στο νότιο Ιράν.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο αναπληρωτής διευθυντής της Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο η Τεχεράνη σύναψε συμφωνία με έξι παγκόσμιες υπερδυνάμεις για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η συμφωνία δεν αποκλείει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορίου της Ρωσίας, Denis Manturov, δήλωσε ότι η Μόσχα θα δανείσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στην Τεχεράνη το 2016.