ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 15:13 EET | Updated 23/12/2015 15:13 EET

Ιράκ: Σκληρές μάχες στο Ραμάντι. Θέμα ημερών η πτώση του, σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό

Anadolu Agency via Getty Images
ANBAR, IRAQ - DECEMBER 23: Iraqi forces attack DAESH militants with heavy weapons at the south of Ramadi, in Anbar, Iraq during the second day of the anti DAESH operation on December 23, 2015. (Photo by Suleyman Kubeysi/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο επικεφαλής του ιρακινού στρατού δήλωσε ότι ότι χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για να εκδιωχθούν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από το Ραμάντι- η πόλη η πτώση της οποίας τον Μάιο εξέθεσε την αδυναμία της κυβέρνησης της Βαγδάτης και μείωσε τις ελπίδες για ανάκτηση ελέγχου των βορείων και των δυτικών περιοχών.

Οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν την προέλασή τους την Τρίτη, εν μέσω αντιπαραθέσεων και κλίματος καχυποψίας από πλευράς των σουνιτικών φυλών και της σιιτικής εθνοφυλακής που στηρίζεται από το Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, προβληματισμένοι επίσης από τις επιχειρήσεις των ανταρτών στα σύνορα με τη Συρία, έχουν επιδείξει εκνευρισμό σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ανακατάληψη της πόλης.

«Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν τα καλά νέα της πλήρους απελευθέρωσης του Ραμάντι» δήλωσε ο επικεφαλής του ιρακινού στρατού, υποστράτηγος Οθμάν αλ Γκανέμι, σύμφωνα με την Iraqia TV.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκεντρώνονται τώρα στην τελευταία ζώνη που ελέγχεται από τους αντάρτες στο κέντρο του Ραμάντι- μιας σουνιτικής πόλης στον Ευφράτη, περίπου 100 χλμ δυτικά της Βαγδάτης και πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ.

Εάν ανακαταληφθεί, θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πόλη μετά το Τικρίτ που θα ανακτάται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τονώνοντας την ψυχολογία των ιρακινών δυνάμεων μετά την κατάληψη του 1/3 της χώρας από τους τζιχαντιστές.