ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 16:43 EET | Updated 23/12/2015 16:43 EET

Η Σομαλία απαγόρευσε τα Χριστούγεννα

MOHAMED ABDIWAHAB via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Η σομαλική κυβέρνηση απαγόρευσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη (μουσουλμανική) χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ.

«Προειδοποιούμε κατά του εορτασμού των Χριστουγέννων, που είναι μόνο για τους Χριστιανούς» είπε ο σεΐχης Μοχάμεντ Κέιροου, διευθυντής του υπουργείου Θρησκείας της Σομαλίας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. «Είναι θέμα πίστης. Οι χριστιανικές διακοπές και οι εορτασμοί τους δεν έχουν να κάνουν με το Ισλάμ».

Όπως είπε, το υπουργείο απέστειλε επιστολές στην αστυνομία, την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας και αξιωματούχους στο Μογκαντίσου, με τις οποίες συστήνεται η «πρόληψη των χριστουγεννιάτικων εορτασμών».

Σημειώνεται πως η εν λόγω ανακοίνωση θυμίζει αντίστοιχη των ισλαμιστών εξτρεμιστών της Αλ Σεμπάμπ, που είχαν τον έλεγχο του Μογκαντίσου μέχρι το 2011. Μεταξύ των διαταγμάτων τους ήταν η απαγόρευση των γιορτών.

Δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο πού οφείλεται αυτή η ανακοίνωση, καθώς η Σομαλία μπορεί να είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της μουσουλμανική, αλλά στο έδαφός της βρίσκονται χιλιάδες άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, περιλαμβανομένων στρατιωτών από κυρίως χριστιανικές χώρες όπως το Μπουρούντι, η Ουγκάντα και η Κένυα.